Великденски козунак – как да приготвим най-добрия

Един от най-големите и важни християнски празници в годината неусетно наближава. Подготовката е в разгара си, а рафтовете в търговските центрове вече са пълни с великденска украса и шоколадови зайци. А вие вече настройвате ли се за празника?

Печенето е неразделна част от Великден. Без разнообразие от традиционни ястия и сладкиши няма да усетим напълно празничния дух. Приготвените за Великден козунаци неминуемо присъстват на празничната трапеза. Но как да ги замесим у дома и то по възможно най-добрия начин?

 

приготвяне на домашен козунак

 

Вкус от детството

 

Решили сте този път да приготвите за Великден козунак у дома, вместо да го купувате?  Това е хубава идея. По време на празничните дни домът ви ще е изпълнен с уханието на прясно изпечен козунак – аромат, който ще погали сетивата, но и неусетно ще ви пренесе във вашето детство.

Ако нямате опит, за великденски козунаци рецепти и съвети ще намерите в интернет или в кулинарните книги. Ако не сте сигурни на коя да се спрете, може да заложите на традиционния начин на приготвяне. А ето и необходимите продукти.

1

Необходими продукти:

1 кг брашно, 30 - 40 гр мая, 5 – 6 яйца, 200 гр масло или олио, ¼ л. прясно мляко, 250 – 300 гр захар, кората от половин лимон, 2 пакетчета ванилия, сол, ром или коняк по желание.

2

Начин на приготвяне:

Пресятото брашно се изсипва в съд и в средата се оформя кладенче. В отделен съд натрошената мая се смесва с 3/4 чаша топло мляко. Към тях се добавя 1 лъжичка захар и толкова брашно, колкото да се получи каша. Оставате я настрани да втаса. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, като към тях се добавят останалото затоплено мляко, ванилията и настърганата кора от лимон. След като втаса, маята се добавя към брашното заедно с яйчената смес и половин лъжичка сол. Замесвате тесто, като постепенно към него добавяте разтопеното масло или олиото. По желание може да добавите и алкохола. След като тестото стане меко, еластично и не залепва по стените на съда, поръсете го с брашно, завийте го със затоплена кърпа и го оставете да втаса. След като втаса, оформете тестото по ваше желание. Поставете го в леко намаслена и набрашнена форма или тава и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.

Към избраната за великденски козунак рецепта може да добавите съставки по ваш вкус. Към тестото може да прибавите предварително накиснати в ром стафиди или мармалад, ядки, сладко, парченца шоколад или локум, които да обогатят вкуса.

месене на великденски козунак

 

Съвети за приготвянето на великденски козунаци

 

Приготвянето на козунак е ритуал, който има своите тънкости. Ето и едни от тях:

__check

Месене

Трябва да се замесва в спокойна обстановка и с добро настроение.

__check

Топли продукти

Продуктите трябва да за затоплени. Температурата в стаята също трябва да е висока.

__check

Мая

Маята трябва да е прясна и да е активирана предварително.

__check

Захар

Не трябва да прекалявате със захарта в тестото. Тя трябва да е предварително разтворена.

__check

Мазнина

Мазнината е важна при приготвянето на козунаци. Може да смесите мазнина с животински и растителен произход.

__check

Месене

Усърдно месене на тестото. Тестото за козунак е капризно и изисква усилие и търпение. По-дългото месене на тестото помага за активирането на глутена в брашното, то става по-еластично и резултатът е по-добър.

Липсват ли ви съдове за печене или куненски принадлежности? Можете да намерите най-добрите в онлайн магазин Emag.bg.

Приятен апетит и весели празници!