Наем на апартамент - 6 съвета за бъдещи наемодатели

26.10.2022 Мирена Дом и жилище Споделете

Имате апартамент, не живеете в него, но не искате да го продавате? Ще ви дадем полезни съвети при наем на апартамент на какво трябва да обърнете най-голямо внимание.

Отдаване под наем на апартамент в момента е много популярен начин за използване на необитаемо пространство. Освен, че апартаментът изпълнява предназначението си, вие получавате и допълнителни пари от наемането му.

Какъв апартамент бихте наели, ако сте наемател? Ако сте си го представяли и не е този, който ви се предлага, опитайте се да го приспособите максимално към вашата идея. Изгодните онлайн оферти ще ви помогнат в това.

жена с кашони

 

Какво е отдаване на апартамент под наем?

 

Под отдаване на апартаменти под наем се разбира краткосрочно или дългосрочно ползване на апартамента от наемателя. Условията за ползване на апартамента се определят с взаимно подписан договор за наем на апартамент между наемател и наемодател.

Изисквания към договора за наем:

__check

определение на страните по договора

 

__check

обект на наема

 

__check

обхват на ползване на наема

 

__check

размера и срокове за наема

 

__check

продължителност на договорните отношения

 

__check

начин за прекратяване на договора за наем

 

жена рафт с книги и картина

 

Даване под наем на апартамент - как се прави?

 

Със сигурност държите да намерите наемател за вашия апартамент възможно най-скоро. Така че се погрижете за няколко неща. Ако ги изпълните, не само вие, но и вашият наемател ще останете доволни.

 

Внимавайте с рекламите

 

В случай на реклами за наеми, старата поговорка не важи, колкото повече, толкова по-добре. Можете сами да публикувате офертата в рекламни портали. Вторият вариант е да се свържете с надеждна агенция за недвижими имоти.

Нашият съвет е да изберете една опция и да не публикувате обяви навсякъде. Потенциалните наематели могат да останат с впечатлението, че не можете да отдадете апартамента по някаква причина. Те могат много бързо да загубят интерес дори и без да разгледат по-подробно офертата

Как трябва да изглежда една добра обява?

__check

Опишете подробно апартамента – колко стаи има, какво оборудване и съоръжения има, какво е разпределението му или на кой етаж се намира.

__check

Качествени снимки – уверете се, че правите добри снимки. Разбира се, те трябва да отговарят на реалността и текущото състояние на апартамента.

__check

Бонуси на вашия апартамент - защо един бъдещ наемател трябва да избере вашия апартамент. Има ли паркинг към апартамента, допускат ли се домашни любимци в апартамента? Или предимството на вашия апартамент е голям балкон и хубава гледка?

диван с възглавници

 

По-добре е да предложите под наем обзаведен апартамент

 

Обзаведените апартаменти се отдават по-бързо. Повече от един агент по недвижими имоти ще потвърди това.

Основната причина е, че апартаментите се наемат предимно от студенти и млади хора. И именно за тях един поне частично обзаведен апартамент е финансово по-изгоден от напълно необзаведен.

Изключение правят например семействата с деца, които обичат да адаптират пространството към своите нужди.

шкафове в стая

Планирате ли да ремонтирате апартамента, преди да го наемете? Изградете минималистично обзавеждане с достатъчно място за съхранение. Намерете такъв точно сега, без да посещавате магазините.

Поддържайте апартамента в добро състояние

 

Външният вид и чистотата на апартамента са много важни. Никой наемател няма да бъде убеден от апартамент, в който има склад за ненужни вещи. Решението му ще бъде повлияно и от видимата на пръв поглед мръсотия.

Затова обърнете внимание на външния вид и чистотата на апартамента. Офертите в рекламните портали непрекъснато се увеличават и наемателите избират.

интериор на стая с рафтове

 

Обсъдете всички условия с наемателя

 

Намерили сте подходящ наемател за вашия апартамент? Време е да уточним подробните условия на наема. Вашето споразумение трябва да бъде в писмена форма под формата на договор за наем.

Не забравяйте да посочите сумата на депозита в договора. Използва се за плащане на евентуални щети в апартамента или просрочени наеми или комунални услуги.

Определете наема отговорно

 

Не сте сигурни колко наем трябва да поискате за вашия апартамент? Със сигурност не ви препоръчваме да определяте наемната цена просто така.

Най-добрият вариант е да се свържете с агенти за недвижими имоти. Те ще ви помогнат с правилната стойност. За сравнение можете да посетите и портали с оферти, където ще разберете как се движат цените на наемите в момента.

Какво влияе на размера на наема? Преди всичко това е местоположението и състоянието на имота. Не можете да искате по-висока наемна цена за апартамент в първоначалното му състояние, отколкото за апартамент след основен ремонт.

Освен това, ако апартаментът няма паркомясто, асансьор или тераса, ще трябва да намалите цената още повече.

 

Не забравяйте данъка върху наемите

 

Важно задължение е свързано с наемането на апартамент. Трябва да се регистрирате в НАП и да платите данъка върху наема на апартамент във вашата данъчна декларация.

хол с етажерки и телевизор

 

Прекратяване на договора за наем

 

Вашият договор за наем с наемател може да се прекрати по няколко начина. Ако:

__check

срокът, за който е сключен договорът, е изтекъл

__check

се подписва писмено споразумение между договарящите страни

__check

е подписано писмено отказ от една от страните по договора

__check

подписва се писмен отказ от договора за наем съгласно условията, заложени в договора

__check

обектът на наем престане да съществува

 

кухня с прозорец

 

В заключение бихме искали само да добавим, че страхотният апартамент не е всичко. Честното поведение и отговорност винаги трябва да са на първо място при наемането на апартамент.

__bulb
Как да пестим електроенергия при покачване на цените? Тези съвети ще ви помогнат

И вие се чудите как да пестим електроенергия в дома си? Има няколко начина, които ще ви помогнат да намалите разходите. Опитайте ги възможно най-скоро.