Как да се справите с децата и работата от вкъщи? Опитайте това

Как да се справим с работата и гледането на деца вкъщи

През тази година периодично се затварят училищата и детските градини и се налага децата да стоят у дома. Подготвили сме за вас няколко проверени начина как можете да се забавлявате с тях по време на тези необикновени „празници“.

Ситуацията наистина не е лесна за никого. Не само трябва да изпълнявате професионалните си задължения, но е необходимо и да обгрижвате децата. Разбира се, има разлика дали те са малки, или вече са ученици. Във всеки случай е добре, ако разделите деня на поне две части и следвате зададения режим. Например сутринта може да е посветена на домашните, а следобедът – на забавленията. Със сигурност приказките и игрите на таблета или на телефона ще намерят своето място във всяко домакинство в такава ситуация, но ние обаче ви предлагаме други решения.

 

1. Бъдете креативни

 

Извадете маркери, пастели и цветни хартии и започнете да създавате. В интернет ще намерите много инструкции за направата на украса или фигурки. Преди Коледа това може да е оригинална празнична декорация, след което може да продължите с други интересни идеи. Можете също така да играете на настолни игри заедно, но по по-различен начин от преди. Например можете да добавите към „Не се сърди човече“ различни дейности, които децата ще трябва да направят (да направят 10 клека или завъртания). Няма ограничения, развихрете въображение.

 

2. Почетете

 

Кога иначе, ако не сега, е най-доброто време да отделите повече време на четенето. Не само преди лягане, но по всяко време на деня - добра приказка или вълнуваща история винаги е хубава идея. Ако на рафта ви липсва подходяща книга, поръчайте я онлайн с отстъпка, например от електронна книжарница Хеликон или Store.bg.

 

 3. Направете дома си детска площадка

 

Разбира се, нито едно дете не може да рисува или да реже цяла сутрин. Ако нямате възможност да отидете с него на двора или някъде сред природата, позволете му да изхаби излишната енергия у дома. Какво ще кажете да направите детска площадка от детската стая, например? За най-малките можете да превърнете малка вана в мини пясъчник, който да напълните с топки. Добра работа ще ви свърши и по-голяма картонена кутия, от която можете да направите кола играчка, лодка или дори ракета. По-големите деца ще оценят бункера или пистата с препятствия, която ще замени затворените катерушки.

 

4. Включете децата в домакинската работа

 

Всички деца биха искали да се забавляват през целия ден. Но не се чувствайте така, сякаш трябва да правите всичко сами вкъщи. Ако мотивирате децата по правилния начин, те със сигурност ще ви помогнат с домакинската работа. По-малките деца могат да прибират играчките, по-големите ще помогнат при миенето на чиниите или с прахосмукачката. Но най-голямото забавление, разбира се, може да бъде готвенето заедно.

 

5. Гответе заедно

 

Готвенето заедно е идеален начин да забавлявате особено по-малките деца. Необходимо е повече търпение, но се отплаща. Вече можете да очаквате реална помощ от по-големи деца. Съобразете избора на храна с възрастта и възможностите на детето - по-малките могат например да подберат необходимите съставки от хладилника, да мият плодовете или зеленчуците, да сервират чинии или да бъркат тесто. Може да включите по-големите децата в подреждането или почистването на масата. Готвенето заедно ще ви сближи и ще ви донесе добро настроение. И има още едно предимство - ако децата помагат в приготвянето на храна, те по-скоро биха я консумирали.

 

6. Използвайте разумно технологиите

 

Определено не искате да оставяте детето си онлайн цял ден. Така че след като включите таблета или смартфона, опитайте да изберете подходящо съдържание за него. Днес в интернет ще намерите редица артисти, които правят онлайн театър или четат истории за лека нощ за най-малките деца. Вече в много домакинства малчуганите ги очакват с нетърпение всеки ден. Може да намерите обучителни видеа - например „Защо трябва да останем вкъщи?“, „Защо трябва да си мием ръцете редовно“ и други. Те ще помогнат на децата да разбират много неща. А по-големите? И за тях има много качествено съдържание, просто трябва да го потърсите. Използвайте обаче родителски контрол на устройствата си, за да предотвратите прекомерно използване или гледане на неподходящо съдържание.

Каквото и да сте избрали от нашите предложения, опитайте се да приемате тази ситуация само като период. И най-вече като възможност да прекарвате повече време с децата си.