Как да изберем съдомиялна и къде са най-добрите цени?

24.04.2024 Radina Дом и жилище Споделете

Ако миенето на съдове не ти е любимо занимание, имаме решение за теб. В тази статия ще научиш как да изберем съдомиялна и къде си заслужава да закупиш важния уред.

Факт е, че повечето домакинства в днешно време имат съдомиялна. Все още обаче много от хората предпочитат да мият съдовете си на ръка. Използването на миялна обаче има своите предимства. В следващите редове ще научиш кои са най-големите плюсове и какви са важните характеристики на съдомиялната.

Търсиш качествена съдомиялна на добра цена? Ще откриеш страхотни модели в онлайн магазина на Electronic Star.

В тази статия ще откриеш:

__check

Какви са предимствата на съдомиялната

__check

9 основни характеристики на уреда

__check

От каква съдомиялна се нуждаеш

Защо да си купиш съдомиялна? 

 

Все още се чудиш дали да си купиш съдомиялна? Нека разгледаме какви предимства да очакваш, след като имаш уреда вкъщи.  

Главното предимство е пестенето на време. Няма да е нужно да стоиш над мивката за дълго време, за да измиеш всички мръсни съдове. След като напълниш миялната и я включиш, ще може да отделиш време за работа, хоби или време с близките.  

Друго важно предимство на съдомиялната е, че с нейна помощ се пести вода, тъй като използва много по-малко от ценния ресурс. Литрите използвана вода зависят от модела на уреда, капацитета му и режима, на който го използваме. 

Не забравяй, че освен спестяването на вода, съдомиялната помага да намалим консумацията на електричество. Нагряването на вода в съдомиялната става по-бързо и ефикасно от обикновеното затопляне в бойлер например. 

Предимствата продължават, като обърнем внимание на чистотата и хигиената. Колкото и често да я сменяме, гъбата за съдове е перфектното място за развитие на бактерии, които след това полепват по съдовете ни. От своя страна, съдомиялната ефикасно дезинфекцира съдовете и приборите ни.  

__bulb
Как да спестим в домакинството?

Нарастващите разходи за живот ни принуждават постоянно да пресмятаме разходите си и да мислим как бихме могли да спестим нещо допълнително всеки месец. Разходите за домакинството представляват голяма част от нашия семеен бюджет, ето защо си заслужава да започнете да спестявате.

Как да изберем най-добрата съдомиялна? 

 

Купуването на съдомиялна не е евтино начинание. Поради това е хубаво да си наясно с важните характеристики на уреда, както и собствените нужди и предпочитания.  

 

9 основни характеристики: 

__check

Място в дома 

__check

Капацитет и размер 

__check

Вътрешна подредба  

__check

Консумация на вода и ток 

__check

Ниво на шум 

__check

Програми и функции 

__check

Продължителност на цикъла на миене 

__check

Опции за безопасност 

__check

Марка и цена 

Място на миялната в дома 

 

Първо, трябва да прецениш къде ще поставиш съдомиялната и какъв вид ще е тя, като имаш две основни опции - избор на съдомиялна за вграждане или самостоятелен уред. Главното предимство на вградените уреди е, че спестяват място и не променят интериора на кухнята. От друга страна, вградените съдомиялни обикновено са с по-малък капацитет. В сравнение с тях стоящите уреди за миене на съдове са по-популярни.  

Има и трети вид съдомиялни, които стоят върху кухненския плот. Те имат малък капацитет, но са много подходящи за малки домове. 

 

Капацитет и размери  

 

Обемът на съдомиялна е директно свързан с броя на съдовете, които може да се измият наведнъж. Капацитет се определя като брой комплекти. 1 комплект съдове включва дълбока, плитка и десертна чиния, водна чаша, порцеланова чаша и прибори, подходящи за 1 човек.  

Имай предвид, че големи съдове като тенджери и тигани не са включени в комплектите съдове. Когато ги поставяш в съдомиялната, броят комплекти съдове значително ще намалее.  

Спрямо размерите им съдомиялните се делят на два вида: 

__check

Широки: около 60 см. Капацитетът е 12-15 комплекта за миене. Подходящи са за домакинства с 4 или повече члена.  

__check

Тесни: до 45 см. Техният капацитет е 8-10 броя комплекта за миене. Подобни уреди са подходящи за двучленни семейства. 

Искаш ли да смениш старите съдове с нови и модерни комплекти? Открий най-доброто за кухнята си в онлайн магазина на Pazaruvai lesno.

Вътрешна подредба на съдомиялната 

 

Може да ти се струва не толкова важно, но от вътрешната подредба на кошниците зависи удобството и функционирането на уреда. За използването на съдомиялната е по-практично да можем да местим кошниците и да сгъваме и разгъваме някои части. Предимство е също да има специално отделение за приборите.  

 

Консумация на вода и ток 

 

За да закупиш най-енергоспестяващата съдомиялна, трябва да обърнеш внимание на специалния стикер. Там може да откриеш също нивото на шум заедно с консумацията на вода и ток. Ефикасното използване на енергия от електроуредите се отбелязва с латинските букви между A и G. Най-ефикасните уреди са от клас А. Консумацията на енергия се измерва в кВ/ч за 100 цикъла на миене.  

Най-ефикасните модели използват 6-10 литра вода.  

Както споменахме, съдомиялната използва значително по-малко вода от ръчното миене на съдове. Ако измием на ръка 12 комплекта съдове, ще изхарчим около 40 литра вода. За същото количество съдомиялната използва около 10 л. В зависимост от програмата и капацитета на миялната литрите може да варират.  

Върху стикера за консумация на енергия се открива и нивото на шум. Повечето модели имат ниво на шум между 50 и 60 децибела. Съществуват обаче и по-тихи уреди, които са около 40 децибела. 

__bulb
Как да пестим електроенергия при покачване на цените? Тези съвети ще ви помогнат

И вие се чудите как да пестим електроенергия в дома си? Има няколко начина, които ще ви помогнат да намалите разходите. Опитайте ги възможно най-скоро.

Програми и функции 

 

Повечето съдомиялни имат между 5 и 7 програми. Колко от тях ще използваш зависи от индивидуалните ти нужди и предпочитания.  

Какви програми имат съдомиялните? 

__check

Еко програма - икономична програма, при която водата достига 50 градуса. Използва се за немного мръсни съдове. 

__check

Автоматична програма - съдомиялната автоматично оценява нивото на замърсяване на съдовете и спрямо това настройва времето и температурата. 

__check

Програма за стъкло - тази програма е специално разработена за измиване на чаши и стъклени съдове. 

__check

Интензивна програма - препоръчва се за много мръсни съдове. Използва се гореща вода с температура около 70 градуса.  

__check

Половин зареждане - тази програма се използва за измиване на половината количество съдове, което миялната може да поеме. Подходящо е за моментите, в които нямаме много на брой мръсни съдове.  

__check

Сушене - тази програма не се влага във всички уреди. Трябва да прецениш дали желаеш съдовете ти да излизат сухи от съдомиялната. 

Какви функции има уреда? Някои от най-често срещаните са: 

__check

Отложен старт - открива се в повечето нови модели. Тази функция позволява да настроим определен час, в който да започне миенето.  

__check

Автоматичен диспенсър на препарат - съдомиялната автоматично използва нужната доза препарат. При използване на тази функция в определен контейнер се налива по-голямо количество препарат, който да се използва за голям брой измивания.  

__check

Различни зони - тази функция позволява да избираме в кои зони има съдове, като се измиват единствено тези места, за да се спести вода и препарат.  

__check

Звуков сигнал - сигнализира, че миенето е завършено.  

__check

Система Аквастоп - не позволява водата да изтече от уреда.  

Дължина на измиването 

 

Средната дължина на един цикъл е между 2 и 3 часа. При екологичните програми, времето може да се увеличи до 4 часа.  

 

Опции за безопасност 

 

Едни от тези функции са заключването за деца и цялостното заключване на вратата на миялната. Това прави отварянето на уреда, докато в него има гореща вода, невъзможно. 

 

Цената 

 

Личното предпочитание на определени марки често играе важна роля в избора на уреди. Това е важно и за съдомиялната. Финалната цена зависи не само от марката, но и от всички характеристики, които вече изброихме.  

Можеш да закупиш съдомиялна за 400 лева, но тя ще има само основни функции. Средната цена за уреда е 700-900 лева, като ще си осигуриш повече удобства и програми. Те ще бъдат също така по-ефикасни в консумацията на ток и вода, което спестява пари в дългосрочен план.  

Съдомиялните над 1000 лева предлагат повече програми и смарт функции. Те обикновено са от висок клас на енергоспестяване.  

Ако се интересуваш от смарт уреди за кухнята си, разгледай предложенията на Зора.

Грижа и поддръжка на съдомиялната 

 

От това как се грижиш за уреда зависи колко години ще го използваш, без да се притесняваш от повреди. Основната грижа за съдомиялната включва: 

__check

Пускане на празен цикъл (без съдове) поне веднъж месечно. 

__check

Често измиване на филтрите и другите подвижни части на съдомиялната, които задържат мръсни частици. 

__check

Използване на добавки за съдомиялна, които балансират твърдостта на водата.  

 

Успяхме ли да ти помогнем да вземеш решение с тези съвети и предимства? Когато купуваш съдомиялна, не забравяй да обърнеш внимание на всички тези важни характеристики и със сигурност ще направиш най-добрия избор. Най-важното е, че с помощта на този уред купчините чинии в мивката бързо ще станат минало.