Отпуск по майчинство – какво да знаем за него и как да спестим по време на него?

30.09.2022 Мирена Деца Споделете

При първото дете отпускът по майчинство може да бъде по-натоварващ. Не само физически, но и финансово. Кой има право на отпуск по майчинство? И можете ли да спестите по време на него?

Нищо не трябва да се оставя на случайността по време на бременността. Нито в областта на подготовката на детското оборудване, нито при подаването на необходимите документи и намирането на нужната информация. Внимателната подготовка ще улесни периода след раждането на бебето.

 

Искате ли постепенно да се подготвите за появата на бебето? Започнете от един от най-важните елементи на оборудването - количката. Можете също така да намерите широка гама от популярната комбинация 3 в 1 онлайн.

Отпуск по майчинство и обещетение за майчинство

 

Отпускът по майчинство е периодът, през който сте у дома с бебето за определен период преди и след раждането му. През този период получавате парична сума от държавата – oбезщетение за майчинство.

Имате право на отпуск по майчинство, ако:

• имате трудови правоотношения и съответно сте осигурени за общо заболяване и майчинство и имате натрупани 12 месеца общ осигурителен стаж

• сте самоосигуряващо се лице с внесени вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 месеца преди отпуска по бременност и ако имат натрупани 12 месеца общ осигурителен стаж

• имате разрешение от рабодотеля за отпуск по майчинство

родители с дете на поляна

 

Кой може да излезе в отпуск по майчинство?

 

След навършване на 6 месена на детето отпускът по майчинство може да бъде прехвърлен и на друго осигурено лице, след като майката подаде писмено заявление и поиска прекратяване на ползването му, за да се върне на работа.  Може да бъде:

Бащата на детето

Баба или дядо – при неизвестен баща – на своите родители, при починал – може на неговите родители.

 

майка баща и дете

 

 

Как да кандидатствате за отпуск по майчинство

 

Началото на майчинството започва да се брои 45 календарни дни преди датата на термина на раждане. Лекартят, наблюдаващ бременността, издава и първия болничен лист с продължителност 45 дни – до датата на термина. Болничният лист е необходимода се представи на работодателя, който го внесе в НОИ. След това се издава болничен лист в деня на раждането от болницата, където се е провело раждането. И третият болничен лист се издава от личният лекар на майката или дето. Заедно с третия болничен лист се подава и декларация по образец.

От 136-тия ден до 410-тия майката може да продължи, след като подаде заявление за ползване на отпуск по майчинство пред работодателя.

 

дете си играе на килим

 

Изчисляване на отпуск по майчинство

 

В рамките на 410 дни се получава обезщетението, изплащано от НОИ заплаща, което е в размер на 90% от среднодневния осигурителен доход на майката за последните 24 месеца, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение за същия период. Ако лицето е самоосигуряващо се – се гледат внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца преди отпуска по бременност, но само ако лицето има натрупан 12-месечен общ осигурителен стаж за този риск.

 

Колко време е отпускът по майчинство?

 

Отпускът започва 45 календарни дни преди термина и продължава точно 410 дена. Няма значение кога детето ще навърши 1 година – периодът винаги е 410 дена. След изтичане на тези 410 дена, майката е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и получава обезщетение, което е фиксирано на 380 лв. и не зависи от осигурителния доход.

 

Край на отпуска по майчинство

 

След като прикллючи периодът по майчинство, имате 2 възможности. Да се върнете отново на работа или да продължите с отпуск след майчинство. В случай на дългосрочно лошо здраве на детето, може да отнеме до 3 или 6 години на детето. Възможно е ползване на отпуск след майчинство, но в този случай той е неплатен. Трае до 6 месеца и може да се ползва до навършване на 8-годишна възраст на детето. Отдлено всеки родител може да ползва до 5 месеца от отпуската, ако другият родител даде съгласие.

баща и дете в детска стая

 

Как да спестим от отпуск по майчинство?

 

Разходите, свързани с гледането на деца, не са малко. Как да им платя всичките и същевременно да спестя нещо? Следните практически съвети могат да ви помогнат

Пригответе домашна храна – какво е по-добро за детето от домашната храна? Не само е по-здравословно, но и по-евтино. Това важи и за домашния чай и напитки.

Купувайте по-малко дрехи – бебетата растат много бързо и не се нуждаят от пълен гардероб с дрехи. Купете разумно количество дрехи, а и когато детето порасне, може да ги продадете или да ги дадете на друго дете в семейството или на приятели. Друга алтернатива е да купувате дрехи втора употреба.

Регулирайте количеството играчки – да, хубаво е да видите радостта на детето от нова играчка. Наистина ли им трябват толкова много? Освен това има и изобилие от подарени играчки от баби и дядовци и приятели.

Сменете еднократните пелени – платнените пелени са чудесна алтернатива. Първоначалната инвестиция може да е по-висока, но няма да похарчите и цент за памперси през следващите месеци.

Спестете у дома – колко пари ще ви останат в края на месеца? Зависи и от поведението ви у дома. В предишната ни статия обобщихме полезни съвети за вас как да намалите разходите за жилище.
 

__bulb
Искате ипотечен кредит? Без това няма да го получите

Искате да купите мечтания от вас дом? Банката ще изисква няколко условия от вас, преди да одобри нужния жилищен кредит. Знаете ли кои са те и дали изпълнявате нужните условия за ипотечен кредит?

баща и момиченце

Нашият последен съвет? Още по време на бременност отделете време за административна подготовка и закупуване на оборудване за детето. По този начин няма да пропуснете специално време с вашето бебе след раждането му.

 

Връщането в училище може да бъде също толкова предизвикателно за децата, колкото и за родителите. Вдъхновете се от предложението за дневен режим в нашата статия и изживейте щастлива учебна година.