Какъв лаптоп да изберем? Пълен наръчник за най-добрия избор

16.04.2024 Radina Онлайн пазаруване Споделете

Настолните компютри бяха отдавна изместени от по-практичните лаптопи. Желаеш ли да научиш как да избереш лаптоп? Ние ще ти помогнем да направиш най-добрия избор.

Ако се питаш “Какъв лаптоп да избера?”, тук ще откриеш полезни съвети.

 В днешно време може да се открие поне един лаптоп във всяко домакинство като пълноправен заместител на настолния компютър. Лаптопът е в пъти по-практичен, защото може да бъде носен навсякъде.  

Но как да се ориентираш в разнообразието от онлайн магазини и да направиш добър избор на лаптоп? Ние ще ти дадем практични съвети, за да направиш най-добрата и изгодна покупка за себе си. 

Разгледай от страхотните предложения в Emag, за да купиш новия си лаптоп. 

10 причини да си купиш лаптоп 

 

Купуването на качествен лаптоп не е малка инвестиция. Ако искаш да смениш стария си лаптоп или да закупиш първия си преносим компютър, ето 10 причини да го направиш: 

__check

Гъвкавост и свобода на ползване 

__check

Стотици начини да го използваш 

__check

Качество на картината 

__check

Преносим и лек 

__check

Дълъг живот на батерията 

__check

Компактен 

__check

Висока продуктивност 

__check

Дългосрочна инвестиция 

__check

Голям избор от дизайни 

В нашия уебсайт може да намериш много оферти, които да използваш за лаптоп, необходими аксесоари и игри. Ние сме избрали някои от най-добрите предложения. 

Как да избереш лаптоп? 

 

Нека се запознаем със специфичните характеристики, които трябва да познаваш при купуване на лаптоп. Най-важните параметри са бързината на процесора, видео картата, паметта, екранът, операционната система и цената.  

 

Кой ще използва лаптопа? 

 

Изборът на лаптоп зависи от човека, който се нуждае от устройството. Един студент например има различни технологични нужди от работещ възрастен. Ако лаптопът се използва само в свободното време, то перфектното устройство ще има някои специфични параметри. 

Приоритет за студентския лаптоп е да бъде лек, за да е лесен за пренасяне. Дългият живот на батерията и издръжливият корпус са други важни характеристики на преносимия компютър. Бързината на процесора зависи от индивидуалното ежедневие - студентът по архитектура вероятно ще се нуждае от по-мощен лаптоп от студента по история.  

Работният лаптоп се нуждае от ефикасен и бърз процесор, голям екран, повече памет и по-дълъг живот на батерията. За някои работни позиции също е важно лаптопът да изглежда модерен и поддържан. 

Ако търсиш лаптоп за свободното време и играене на компютърни игри, фокусирай се върху параметрите на видео картата и бързината на процесора. Капацитетът на оперативната памет и големината на екрана също може да са важни. Операционната система също има някои тънкости, които може да затруднят гейминга.  

 

masa-taburetka-laptop-tetradka

Автор: Arina Krasnikova (Pexels)

__bulb
Как да пестим електроенергия при покачване на цените? Тези съвети ще ви помогнат

И вие се чудите как да пестим електроенергия в дома си? Има няколко начина, които ще ви помогнат да намалите разходите. Опитайте ги възможно най-скоро.

Процесор

 

Процесорът на лаптопа е от най-важните части на преносимия компютър. Производителността на устройството зависи от него, когато работим с по-тежки програми, но и за да използваме ефикасно няколко програми едновременно. Популярни и доказали се марки са Intel и AMD

Как да разбереш каква е производителността на процесора? Можем да разберем за мощността на процесора, като прочетем на колко гигахерца (GHz) функционира. Това понятие показва колко неща може да извърши процесорът за 1 секунда. Има лаптопи с 1,6 GHz, но устройствата с добра производителност са около 4 Ghz.  

 

Видео карта 

 

Функцията на видео картата е да възпроизвежда картините върху дисплея на лаптопа. Ефикасността на видео картата е важна за компютърните игри, но и за графични програми. 

Трябва да се има предвид, че видео картата е вградена в лаптопа и не може да се сменя или надгражда. Затова си заслужава да платиш повече за устройство с по-добра видео карта, с която да се наслаждаваш на добра картина за години напред.  

Съществуват 3 вида видео карти: 

__check

Интегрирани, или вградени – тази видео карта е вградена в компютъра и използва неговата оперативна памет. Подходяща е за работни лаптопи, които няма да бъдат много натоварвани.  

__check

Отделена – видео картата е отделена и има собствена оперативна памет. Използва се за работа с графични програми, видео обработка и тежки компютърни игри. 

__check

За компютърни игри – тази разновидност е подвид на отделената видео карта. 

Можеш да откриеш голямо разнообразие от лаптопи на известни марки в онлайн магазините на Зора. Не изпускай добрите цени и избери според своя собствен вкус. 

Памет 

 

Под ‘памет на устройството’ се разбират две неща - операционна памет и памет за съхраняване (твърд диск).  

Операционната памет, също позната като RAM памет, се изчислява в GB (гигабайти) и отговаря за гладкото функциониране на операционната система. Това означава, че колкото повече RAM памет има, толкова повече програми могат да се изпълняват без засечки по едно и също време. Има лаптопи с 4 GB операционна памет, но се препоръчва да закупим устройство с поне 8 GB.  

Инсталирани програми, документи, филми, игри и всякаква друга информация се съхранява в твърдия диск. Има различни видове, но се препоръчва да изберем тип SSD, тъй като работи бързо и ефикасно. Минус е, че този тип хард диск има по-малък капацитет.  

mazh rabotesht na laptopАвтор: Buro Автор: Millennial (Pexels)

Екран 

 

При избор на екран е важно да се обърне внимание на резолюцията и размера, който се мери по диагонал.

Диагоналната дължина на екрана влияе на тежестта и общия размер на лаптопа. В зависимост от големината на екрана лаптопите се разделят на две основни категории. Първата включва лаптопи с диагонална дължина между 11 и 13 инча. Те са компактни, леки и подходящи за пренасяне.  

Лаптопи с диагонал между 14 и 17 инча са по-удобни за използване. Те са подходящи за работа, играене на игри и гледане на филми.  

Резолюцията на лаптопа се измерва в пиксели. Колкото повече пиксела има, толкова по-добра е картината. Full HD резолюция е стандарт в днешни дни - 1920 х 1080 пиксела или повече.  

Екраните на лаптопите имат различни покрития, от които може да избираш - гланц, с матиран или антирефлектен филм. Гланцът допринася за ярките цветове, но не е подходящ за работа навън или на пряка слънчева светлина.  

От друга страна, матираният екран е добър избор, ако често се налага да работиш навън. Яркостта на цветовете е леко понижена, но това не би повлияло на ефикасността на устройството. Антирефлектният филм е златната среда между гланцирания и матирания екран. Този тип екран намалява отразяването на светлина от екрана, а картината остава ясна и ярка.  

__bulb
Как да спестим в домакинството?

Нарастващите разходи за живот ни принуждават постоянно да пресмятаме разходите си и да мислим как бихме могли да спестим нещо допълнително всеки месец. Разходите за домакинството представляват голяма част от нашия семеен бюджет, ето защо си заслужава да започнете да спестявате.

Свързване 

 

Лаптопите имат набор от начини за свързване с други устройства - HDMI, USB, LAN, WiFi, Bluetooth, четец за карта памет и други.  

Ако търсиш лаптоп за работа, може да имаш нужда и от някои други методи за свързване. Обърни внимание например дали устройството има дисплей порт, който може да използваш за предаване на висококачествена картина и звук. 

Попадна ли на офертите на Philips? Открий лесно най-изгодното устройство за себе си. 

Операционна система   

 

Най-разпространените операционни системи са Windows от Microsoft и MacOS от Apple. Може да се открият също устройства, които боравят с Linux или Chrome OS. Решението коя система да избереш зависи от нуждите и желанията ти. 

Какви са разликите между тях? Операционната система Windows е лесна за използване и постоянно се надгражда - последната версия е Windows 11 от 2021 година. Тази система съчетава правилното функциониране на устройството с повишаване на потребителската продуктивност. Повечето потребители изразяват положително мнение за тази версия на операционната система независимо от индивидуалните им нужди.  

MacOS е на първо място по бързина. Подходящо е за хора, които използват лаптопа си за работа и желаят бързо и надеждно устройство.  

Linux е безплатна операционна система. Тя обаче не е съвместима с всеки лаптоп. Преди да започнеш да я използваш, провери дали ще е подходяща за твоето устройство.  

Операционната система Chrome е подходяща за използване на интернет браузъри. Устройствата с тази система се наричат Chromebook. За ефикасно използване на този тип лаптоп се нуждаеш от интернет връзка, но устройството може да работи и без интернет с предварително инсталирани програми. 

Искаш да закупиш изгоден телефон или да продадеш стария? Направи го лесно и удобно във Flip.

Цена 

 

Финалната цена на лаптопа зависи от множество фактори - какви са нуждите, какви характеристики търсиш и дали предпочиташ определена марка.  

Може да се открие лаптоп за 400-500 лв, но по-мощните устройства са със значително по-висока цена.  

Ако не искаш да даваш много пари за лаптоп, ние препоръчваме да заделиш определен бюджет за купуване на устройство и да не го превишаваш. По този начин ще може да се фокусираш само върху лаптопите, които се вместват в този бюджет.  

Грижа за лаптопа 

 

Тъй като лаптопът е инвестиция, трябва да се обръща внимание не само на началния избор, но и на поддръжката му след това. По този начин може да удължиш живота му.  

Ще започнем с вътрешното почистване на устройството. Основната грижа е свързана с чести ъпдейти, изчистване на програми и документи, които не се използват, тъй като те забавят и задръстват лаптопа. 

Какво включва външната поддръжка? Тя е свързана с внимателно и често почистване на корпуса, монитора, клавиатурата и мишката. Използвай мека четка, с която да премахнеш праха от лаптопа. След това напръскай със спрей за почистване на компютър и изтрий с мека кърпа. За екрана може да използваш специален спрей за екрани и отново да избършеш с мека кърпа.  

 

Лаптопът е лидер на пазара за компютри, тъй като е лесен за използване, подходящ за всякакви цели и е лесен за пренасяне. Сигурни сме, че си наясно с плюсовете на устройството и че бързо ще се влюбиш в новото си устройство.