Колко струва кастрация на кучета и чипиране?

24.10.2022 Мирена Животни Споделете

Кастрация на кучета и чипиране на кучета на кучета – това са сред най-често извършваните процедури. Какво трябва да знаете за тях? Какви са предимствата и недостатъците на кастриране на кучета?

Грижата за четириногите любимци е изключително важна. На първо място са балансираното хранене и редовните упражнения. Но ваш ангажимент е кастрацията и чипирането на кучета. Кога е подходящият момент за тях?

Не се съмняваме, че искате само най-доброто за вашия домашен любимец. Дайте му всичко необходимо на наистина ниски цени.

спящо куче

 

Какво представлява кастрацията?

 

Кастрацията е проста хирургическа процедура, на която кучетата и котките се подлагат при ветеринар. По време на него се отстраняват половите жлези.

Той е важна превантивна мярка срещу различни заболявания и здравословни проблеми. Особено при онкологични заболявания на репродуктивните органи.
 

Кога да кастрираме куче?

 

Кастриране на куче е по-добре да се извършва в по-млада възраст на животните. В идеалния случай между 1 и 1,5 години. Кучките трябва да бъдат стерилизирани след края на първия цикъл.

Метаболизмът на животните се забавя след кастрация. Затова се препоръчва да се промени диетата им към по-малко калорични гранули. Вторият вариант е да се намалят дозите на сегашния фураж. Отново реакцията към диетата е индивидуална и трябва да се обсъди с ветеринарен лекар.

бяло куче на диван

 

Как протича кастрацията на куче?

 

Преди кастрация кучето трябва да премине предоперативни прегледи. Ако резултатите са добри, следва операция. Провежда се под анестезия. Поне 6 часа преди това не трябва да яде нищо.

Самата процедура не отнема много време. След това можете да вземете вашия домашен любимец у дома. Разбира се, по отношение на спазването на инструкциите на ветеринарния лекар относно диетата и упражненията.

Наблюдавайте поведението на кучето у дома. Можете да направите бърза проверка, като проверите устната му кухина. Тя не трябва да е бледа. По време на възстановяването му най-важното е спокойствието и осигуряването на достатъчно пространство за почивка.

 

малко кученце с нашийник

 

Колко плащате за кастрация?

 

Цената за кастрация е индивидуална. Зависи от пола, теглото на кучето, вида на упойката, но и ценовата листа на ветеринарния лекар. Към самата цена обаче е необходимо да се добавят допълнителни разходи за предоперативни прегледи и лекарства.

Кастрация на куче варира от 60 чак до 250 лв, в засвисимост от възрастта и пола.

Изберете ветеринарен лекар въз основа на доверие и удовлетворение. Разглеждането само на цената може да не е най-доброто решение.


куче със стопанин

 

Какви са предимствата и недостатъците на кастрацията?

 

Всяко куче е индивидуално. Полученото поведение след кастрация се влияе от неговата порода, пол, възраст, тегло и размер или социално поведение. Въз основа на тези характеристики вашият ветеринарен лекар трябва да ви информира за очакваните предимства и недостатъци на кастрацията преди процедурата.

Като цяло кастрацията има тези плюсове и минуси.

 

Ползи от кастрацията

__check

постоянна контрацепция

 

__check

безопасна процедура

 

__check

премахване на признаци на нагряване

 

__check

защита от болести

 

__check

премахване на агресията към други животни

 

__check

по-спокойно поведение

 

жена с куче в парк

 

Недостатъци на кастрацията

__check

по-вероятно е да са с наднормено тегло при някои породи (напр. лабрадор ретривъри)

 

__check

риск от инконтиненция (особено при кучки от по-големи породи)

 

__check

при дългокосместите породи структурата на козината може да се промени

 

куче на диван

 

Кастрация и приют за кучета

 

Освен необходимите ваксинации и обезпаразитяване, всяко куче, постъпило в приюта, трябва да премине и през стерилизация или кастрация. Целта им е да предотвратят нежеланото размножаване на кучета. Често няма кой да се грижи за тях и в най-добрия случай попадат в приюти.

 

куче на диван с възглавница

 

Чипиране на куче

 

Съгласно закона всяко куче, живеещо на наша територия, трябва да бъде с микрочип. Кученцата не са изключение.

Защо чипирането е добро? Върху чипа се записват данни за собственика и кучето. Ако кучето се изгуби, благодарение на чипа ще бъде много по-лесно да го намерите.


куче в сняг

 

Как работи чипирането?

 

По време на процедурата кучето не изпитва почти никаква болка и тя продължава много кратко време. Ветеринарният лекар поставя чипа или микрочипа предимно от лявата страна на шията. Апликацията между лопатките или дясната страна на врата също е празник. Поставеният чип не влияе по никакъв начин на живота на кучето и дори не е осезаем.

Чипът не се премахва при смяна на собственика. Ветеринарният лекар ще промени само данните в системата на БАБХ.

 

куче и хора в легло

 

Колко струва чипирането?

 

Базовата цена за въвеждане на чип е приблизително между 35 – 50 лв. Тя може да бъде увеличена с таксата, начислена от ветеринарния лекар.

Купувате ли си ново куче? Проверете дали предишният собственик е изпълнил задължението за чипиране. Напротив, решението за кастрацията зависи от вас. Наистина трябва да обмислите това, тъй като е постоянно решение.