Как да изберем слънчеви очила и къде да ги откриеш?

23.04.2024 Radina Онлайн пазаруване Споделете

Как да изберем слънчеви очила, които да са ефективни, но и качествени? Ще научиш всички важни характеристики на важния аксесоар в тази статия.

Съветът на експертите е ясен - не е хубаво да излизаш през лятото без слънчеви очила. Очите са незаменим орган, поради което специалистите постоянно говорят колко е важно да носиш очила за слънце. Първо, те защитават здравето на очите ти. Второ, те са важен аксесоар, който да съчетаеш със стила и облеклото си. Нека да разгледаме как да избереш качествени слънчеви очила за цялото семейство.  

Търсиш ли си нови слънчеви очила? Насочи се към доказаните марки и пазарувай в един от най-големите онлайн магазини за слънчеви очила. В Eyerim със сигурност ще откриеш мечтания аксесоар. 

Защо и кога се носят слънчеви очила?

 

Функцията на слънчевите очила е предимно да пазят зрението от силната и вредна UV радиация. Знаеш ли, че има няколко вида слънчева светлина? Те се делят на UVA, UVB, UVC. Ако очите са изложени на силна слънчева светлина за твърде дълго, те почервеняват и се усеща неприятно парене. В различни проучвания е доказано, че дългосрочното излагане на пряка слънчева светлина може да доведе до опасни заболявания и увреждания на очите.

От друга страна, сухият и горещ въздух също е вреден за очите и в подобни условия слънчевите очила може да са от помощ – например в пространства със силен климатик.  

Не бива да забравяш да носиш слънчеви очила, докато вървиш в планината. Може да не изглежда толкова опасно, но слънчевите лъчи могат да преминават и през облаците. В тези случаи е добре да заложиш на специални спортни слънчеви очила. Напомняме, че също толкова важно е редовно да нанасяш слънцезащитен лосион, докато си в природата.  

zhena sas slanchevi ochila Автор: Alexander Slesarev (Pexels)

За спорт и разходки в планината е хубаво да инвестираш в хубави слънчеви очила. Разгледай офертите в Decathlon и направи своя избор.

Как да избереш най-добрите слънчеви очила? 

 

За повечето хора покупката на слънчеви очила зависи предимно от външния вид и дизайна на аксесоара. Нужно е обаче да се обърне внимание и на следните характеристики на очилата.  

 

Слънчеви очила и техния UV филтър 

 

Ще започнем с най-важното нещо – избора на слънчеви очила спрямо техния UV филтър. Най-добрият избор е 400 (нанометра) UV филтър. Той защитава напълно очите от слънчевата светлина, като не позволява на вредните лъчи да достигнат до очите.

Друга важна характеристика за избора на UV филтър е категорията му. Тя се избира спрямо условията, при които ще носиш очилата.

__check

UV 0 – защитата на тази категория е ниска, слънчевата светлина може спокойно да преминава през очилата. Тези очила може да се използват при облачно време с намалена видимост. Не са подходящи за слънчеви дни, тъй като пропускат голямо количество светлина към окото. 

__check

UV 1 – слънчевите очила от тази категория защитават окото при слабо слънце и в облачно време. Защитата им от пряка слънчева светлина е 20%-50%. 

__check

UV 2 – 20% до 40% от опасната слънчева светлина преминава през очилата и влиза в окото. В слънчев ден с пряка светлина защитават окото на 50%-80%.   

__check

UV 3 – тази категория предлага високо ниво на защита – само около 8%-18% от UV светлината преминава през окото. Очила с тази характеристика са особено подходящи за шофиране. 

__check

UV 4 – по-малко от 10% от ултравиолетовите лъчи могат да достигнат окото. Очилата с този филтър предлагат най-високото ниво на защита. Те са подходящи за много слънчеви дни, продължителни преходи в планината, прекарване на време на плажа или практикуване на зимни спортове. Те обаче може да не са подходящи за шофьорите, тъй като при някои от тях се наблюдава намалена видимост.  

Запозна ли се с нашите оферти за слънчеви очила? Купи нови качествени очила и спести пари.  

Кой ще носи слънчевите очила? 

 

Няма правило, което да те ограничи да носиш дамски или мъжки слънчеви очила. Има също много унисекс модели, от които всеки може да избира. Обърни внимание и на избора на детски слънчеви очила, ако имаш малки членове на семейството. Очилата с добра защита са много важни за тях, тъй като очите на децата под 10-годишна възраст все още се развиват и зрението им е много по-чувствително. 

Моделите за дамски слънчеви очила обикновено са с по-тънки рамки и по-малък размер, тъй като жените обикновено имат по-малко лице. Те често имат интересни детайли, декорации с камъчета или пък са позлатени. Има типични дамски модели, които не се откриват в унисекс категорията – например очила тип пеперуда или котешко око.  

Мъжките слънчеви очила се разпознават по това, че са по-обемни и често са с дебели рамки, което кореспондира на по-големите лица у мъжете. Най-популярният мъжки модел са т.нар. авиатори. 

А знаеше ли, че децата могат да носят слънчеви очила от 1-годишна възраст? Тези модели са доста по-малки и са с къси дръжки, за да бъдат удобни за главата на най-малките. 

Избери качествени слънчеви очила за цялото семейство в един от най-големите международни магазини - Discounted Sunglasses.

Спрямо формата на лицето 

 

Вероятно знаеш, че не на всяко лице отива една и съща форма за слънчеви очила. Това е причината да има толкова много модели, форми, дизайни и размери на пазара. По този начин може да се намерят различни видове слънчеви очила за всяко лице. 

Лицата се делят на 4 основни категории – сърцевидно, квадратно, овално и кръгло. Ако не знаеш кое е твоето, ще обясним техните главни характеристики по-долу. Но освен формата на лицето ти важно за слънчевите очила е да ти харесват и да се чувстваш добре с тях. 

Сърцевидното лице се характеризира с остра брадичка, тясна челюст, като линията на косата е по-издадена в центъра на челото. За този тип лице подходящи са очилата котешко око, очила без рамка или с елементи само в горната част на стъклото.  

Острите черти на квадратното лице се омекотяват от кръгли очила. Насочи се към кръгли очила, тип котешко око или по-големи от стандартното. Тези форми оптично намаляват ъглите на лицето и го балансират.  

Овалното лице може да изглежда добре с всякакъв вид очила. Как да разпознаеш дали имаш овално лице? Обикновено то е по-дълго, отколкото е широко. Скулите са най-широката му част, челото и брадичката нямат остри ъгли и са приятно закръглени.  

Ами кръглото лице? За него са типични заоблена брадичка и челюст и почти еднакво съотношение на дължината към ширината. За хора с овално лице подходящи са слънчеви очила с остри ъгли или геометрични дизайни.  

mazh na ulicata sas slanchevi ochila

Автор: Andrea Piacquadio (Pexels)

Разгледай не само слънчеви очила, но и подходящи аксесоари. В нашия сайт може да откриеш ТОП оферти за жени, мъже и деца.  

Цвят на очилата 

 

Има ли цветът на стъклата функция или е само естетичен избор? Истината е, че защитата от ултравиолетови лъчи може да зависи и от цвета на стъклата. Видимостта също се влияе от цвета на очилата. Дори най-добрите марки слънчеви очила се откриват в разнообразни цветове. 

__check

Черни стъкла - ефективно намаляват преминаването на слънчева светлина към окото и намаляват нейния интензитет.

__check

Жълти или оранжеви стъкла - създават добър контраст дори при ниска видимост. 

__check

Сини стъкла - омекотяват видимата светлина, но изглеждат студено.

__check

Зелени стъкла - значително променят цветовете около нас и са подходящи за уморени очи.

__check

Червени стъкла - през тях се вижда реалистично.

__check

Кафяви стъкла - изглеждат по-естествено и повишават контраста на зрението .

Цветовете на стъклата са важни и за детските очила. В тези случаи те се комбинират с интересни и игриви дизайни.  

 

Специални видове слънчеви очила 

 

Към слънчевите очила може да се прибавят някои полезни допълнения. Такива например са слънчеви очила с диоптър. Те са добро решение за хора, които носят диоптърни очила в ежедневието си, но искат едновременно да се защитят и от слънчевите лъчи. Слънчевите очила с диоптър са добра комбинация от тези две важни характеристики. Обикновено цената им е по-висока, но това е поради комбинацията от добра защита, подпомагане на зрението и качеството им на красив аксесоар. Купуването на диоптрични слънчеви очила улеснява лятното ежедневие, като не е нужно да избираме между двата вида функционалност. 

Знаеш ли какво са поляризирани слънчеви очила? Те са много популярни поради 3 основни фактора – намаляват отражението в зрението, не позволяват на светлината да премине зад тях, повишават видимостта дори при неприятни условия. Може да се запознаеш и с фотохромните очила - техните стъкла преминават от прозрачни към затъмнени, когато сме на място със силна слънчева светлина.  

 

Грижа за слънчевите очила 

 

За да удължиш живота на слънчевите очила, трябва да се грижиш за тях. За да ги почистиш от мръсотия и прах, използвай мека микрофибърна кърпа и специален спрей за почистване на очила. Когато не използваш очилата, прибирай ги в кутията им. 

Инвестицията в здравето винаги си заслужава – едни от тези важни инвестиции са качествените слънчеви очила. Когато ги избираш, обърни внимание на степента на защита от ултравиолетовата светлина. След като закупиш нови слънчеви очила, бързо ще се увериш, че с тях е по-комфортно, но и по-добре за здравето.