Кога се слагат летни гуми и можем ли да го направим сами?

11.04.2024 Radina Ремонт на автомобила Споделете

Началото на пролетта подсеща, че е време за смяна на зимните гуми с летни. Прочети статията ни, за да си наясно как се сменят гуми в домашни условия.

Сезонът на летните гуми по правило започва между 15. март и 15. април. Законът гласи, че от 15. ноември до 1. март автомобилът трябва да бъде с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.  

Ако няколко поредни дни след 1. март температурата не пада под 7 градуса, може да смениш зимните гуми с летни. Тъй като времето в наши дни е променливо и студът може да се върне и сред най-топлата пролет, те съветваме да внимаваш и да изчакаш известно време след указания срок за смяна на зимни гуми. 

С подходящи инструменти, малко умение и нашата помощ ще можеш да смениш гумите си без чужда помощ. 

Важно е да си наясно със състоянието на летните гуми, преди да ги поставиш на автомобила. Ако забележиш пукнатини и повреди, закупи нови от Autodoc, за да запазиш своята безопасност.  

Защо е важно да се сменят гумите? 

 

Някои водачи използват зимните си гуми дори през лятото, но обратното е рядко срещано. Въпреки това карането със зимни гуми през топлите месеци също може да бъде опасно.  

Зимните и летните гуми са направени по специфичен начин, тъй като са направени за експлоатация на различни температури.  

Използването на зимни гуми през лятото може да е опасно и да застраши здравето и живота ти. Зимните гуми са специално пригодени да се използват при ниски температури. При шофиране със зимни гуми през лятото спирачният път значително се увеличава, но се повишава и разхода на гориво. Поради тези и други причини е важно гумите да бъдат сменени навреме. 

mazh svalya boltove na guma

Автор: Artem Podrez (Pexels)

Алтернатива на ежегодната смяна е закупуването на всесезонни гуми. Може да избереш от предложенията в Barzgumve.  

Всесезонните гуми обаче не са подходящи за по-сериозни климатични условия като например силно заснежени райони и горещи плажови пространства.  

Как да смениш гумите у дома? 

 

Много хора разчитат на специални сервизи, които предлагат бърза и спокойна смяна на гуми. Ако обаче желаеш да спестиш пари или не успееш да запазиш час за смяната, може да ги смениш лесно и у дома. Само трябва да следваш нашите препоръки. 

Важна първа стъпка от смяната на гуми е да се провери здравината на летните гуми. Внимателно прегледай гумите от всички страни за пукнатини и щети.  

За гумите е съществена дълбочината на протектора. Минималната дълбочина по закон в европейските страни е 1,6 мм, но това е абсолютният минимум, който не е достатъчно безопасен. Препоръчително е летните гуми да имат поне 3 мм дълбочина на протектора, за да може да се разчита на автомобила.  

Друга важна стъпка от смяната на гуми е балансирането им. Това се прави от специалисти, които центрират гумите с помощта на малки тежести. С това се осигурява комфорт на пътниците, но и по-важно - удължава се живота на гумите.  

Препоръчва се балансиране да се прави след всяка смяна на гуми.  

Подготви инструментите, без които не може да се сменят гумите. Ще имаш нужда от: 

__check

Крик

__check

Подпори за автомобила 

__check

Ключ за гуми 

__check

Четка или кърпа за почистване   

__check

Ръкавици 

Преди да започнеш смяната, паркирай колата на равно място с активирана ръчна спирачка.  

Стъпки за смяна на гумите: 

1

Докато автомобилът все още е на земята, разхлаби болтовете на гумите, но не напълно. 

2

Вдигни колата с крика, докато гумата напълно се отдели от земята. 

3

Разхлаби напълно болтовете на гумата. 

4

Извади внимателно гумата от главината. Ако колата е вдигната достатъчно, може да поставиш зимната гума под автомобила за допълнителна безопасност, в случай че крикът поддаде.  

5

Избърши видимите части на гумата, преди да я съхраниш.  

6

Постави лятната гума на мястото.  

7

Затегни болтовете, но не напълно. 

8

Повтори с всички гуми. 

9

След като колата е свалена от крика, провери болтовете на всички гуми и ги затегни отново. 

mazh smenia avtomobilna guma

Автор: Andrea Piacquadio (Pexels)

Важно за затягането на болтовете е да не се стягат един по един. Трябва да се работи по звездообразен модел, като се затягат постепенно болтовете през един, докато преминеш през всички 2 или 3 пъти. По този начин ще знаеш, че гумата е обезопасена и правилно монтирана.  

Личният автомобил е свързан с много разходи - поддръжка, консумативи, законни изисквания и още много други. Може да използваш нашите оферти, за да обслужиш колата си без допълнителни финансови затруднения.  

Проверка на налягането 

 

Не бива да забравяш, че са изминали няколко месеца, в които гумите не са използвани. В тези случаи често налягането в тях спада. Препоръчително е да премериш налягането, преди да тръгнеш на път.  

Карането на автомобил с понижено налягане на гумите води до по-голям разход на гориво. Твърде високото налягане, от своя страна, значително намалява живота на гумите.   

Открий оборудване за колата и гаража в електронния магазин на Avtochastionline24.bg 

Притежаването на личен автомобил е инвестиция, която е свързана с гъвкавост и свобода в ежедневието. Той обаче се нуждае и от отговорна и качествена поддръжка, за да бъде шофирането безопасно.

Ако поддържаш автомобила си правилно и го снабдяваш с качествени части, ще удължиш живота му и също ще намалиш разходите по ремонти и непредвидени усложнения. 

__bulb
Как да спестите от смяна на гуми

При смяна на гуми да разчитате на чужди услуги или на собствените си способности? Това е въпрос, който вълнува стотици шофьори всяка година. В стремежа си да спестим пари в много случаи ще изберем метод за смяна на гуми, който парадоксално ще ни донесе допълнителни разходи. Как наистина можете да спестите пари при смяна на гуми? Кога си струва сами да сменяте гумите и кога е по-разумно да посетите автосервиз?