Консервиране на ябълки и 10 ползи за здравето

Консервиране на ябълки

Как да използваме излишните плодове от градината? Опитайте лесна рецепта за консервиране на ябълки. Имате гарантиран прием на фибри и витамини през цялата година.

Отглеждате ли собствени ябълки? Тогава със сигурност знаете, че е лесно. Лесно е и тяхното съхранение. Друго голямо предимство е, че можете да ги обработвате по няколко различни начина. Един от тях е консервирането.

 

Нещо за ябълките

 

Знаете ли, че в света има повече от 7000 различни вида ябълки? Червени, жълти, по-сладки или кисели. Този популярен сезонен плод има подчертан външен вид и вкус.

Но всички ябълки имат нещо общо. Те съчетават своите положителни ефекти върху нашия организъм. Поради това те са сред най-здравословните видове плодове.

Те съдържат голямо количество витамини, минерали и други активни вещества, като ненаситени мазнини, антиоксиданти и здравословна захар - фруктоза.

 

червени ябълки в кошница

Ползи за здравето

 

Яденето на ябълки е повече от полезно за нашия организъм. Преценете сами според предимствата им:

check

Подпомагат храносмилането

 

check

Намаляват нивата на стрес

 

check

Намаляват вероятността от камъни в жлъчката

 

check

Лекарство против настинка, кашлица и грип

 

check

Предпазват от рак

 

check

Профилактика на астма

 

check

Грижат се за здравия вид на кожата

 

check

Понижават холестерола

 

check

Поддържат здраво сърце и черен дроб

 

check

Помагат за здраво зрение

 

Опитвате се да отслабнете? Не се притеснявайте от сладостта им и ги включете в диетата си. Те съдържат много малко захар и калории. Една ябълка съдържа до 85% вода.

ябълково дърво

Как да отслабнем бързо без нежелан йо-йо ефект?

Имате и вие излишни килограми след дълга пандемична почивка? Напълнявате лесно, но е изключително трудно да свалите тегло без нежелания йо-йо ефект. Ето защо сме обобщили няколко съвета за вас как да отслабнете устойчиво.

Колко ябълки на ден да приемаме?

 

Според няколко източника една ябълка на ден е полезна за здравето. Ако я ядете сутрин, тя изхвърля излишната вода и сол от тялото.

Ако я приемате вечер, ще ви помогне да заспите.

Препоръчваме да ядете ябълката с кората след старателно измиване. Съдържа голямо количество фибри и витамини.

зелени ябълки в кошница

 

Рецепта за консервиране на ябълки

 

Затварянето на ябълки не е нищо необичайно за опитни домакини. Има няколко различни рецепти за ябълки консервиране и съхранение,както и различни опции за това какви съставки можете да добавите. Но основата остава същата.

Най-важната съставка несъмнено са ябълките. Уверете се, че не са прекалено меки и презрели, но не и недостатъчно узрели и кисели. Ако изберете правилните, сладкото ще издържи още по-дълго.

ябълка в ръка

 

Чували ли сте за сиропа от глухарчета? Можете да приготвите това лекарство у дома. Опитайте нашата рецепта и прочетете за полезните му ефекти върху нашето здраве.

Нарязани консервирани ябълки

 

Имаме нужда само от няколко съставки, за да консервираме ябълки.

1

Имаме нужда от:

- ябълки (количество според размера им)

- вода (количество според големината на дозата)

- захар на вкус

- 1 лимон

2

Приготвяне:

1. Измийте ябълките, отстранете дръжката и сърцевината. Можем да ги консервираме с кората или без.

2. Нарежете ги на четвъртинки или осмини и ги натрийте с лимонов сок. Благодарение на това те няма да покафенеят.

3. Ако ябълките са кисели, подсладете ги със захар. Добавете 400 г кристална захар към 1 литър вода. Гответе докато захарта се разтвори.

4. Поставете ябълките в буркани за консервиране на 1 см от ръба на буркана. Залейте ги с течността.

5. Стерилизирайте 20 минути при температура 80 °C.

Процедурата за консервиране без захар е много подобна.

1. Наредете ябълките в бурканите и ги поръсете с малко сол. Това ще подкрепи тяхната сладост и ще гарантира, че ябълките няма да се развалят.

2. Внимание, не добавяме вода. Плодовете пускат сок при стерилизация и са достатъчно сладки.

3. Стерилизирайте, докато плодовете се покрият със сок. И така, около 10 минути при 80°C.

буркан с ябълки

 

 

Ще можете ли да консервирате и сте установили, че нещо ви липсва? Различни кухненски аксесоари и прибори можете да закупите удобно онлайн.

Настъргани консервирани ябълки

 

Ябълките могат да се сварят и настъргани. Ако печете често, ще ги имате веднага на разположение за употреба.

1

Имаме нужда от:

- ябълки (количество според размера им)

- лимонов сок (използваме сока от един лимон за 1 литър вода)

- вода (количество според големината на дозата)

- захар на вкус (по желание)

2

Приготвяне:

1. Сварете вода, смесена с лимонов сок.

2. Преди да настържете, обелете ябълките и отстранете сърцевината и всички изгнили части. Ако настърганите ябълки ви се струват твърде кисели ги подслаждаме със захар.

3. Напълнете буркани от конфитюр с настъргани ябълки и ги залейте с приготвената вода с лимон. Това ще ги предпази от покафеняване.

4. Затворете чашите и ги стерилизирайте за 20 минути при температура 80 °C.

нарязани ябълки

Обърнете бурканите със сварените ябълки с главата надолу и ги оставете да изстинат. След това ги поставяме на сухо и хладно място.

 

Не искате да пазарувате на кухненски принадлежности, съдове и уреди за готвене в претъпкан магазин? Решете го онлайн, без да напускате дома си.

пай с ябълки

Препоръчваме ябълките да се ядат пресни през сезона. Тогава от тях ще получите най-много витамини и полезни вещества. За зимата ги сварете по нашата проста рецепта. Така ще им се наслаждавате през цялата година.