Соларни панели - предимства, недостатъци и субсидии

20.05.2022 Мирена Отопление Споделете

Соларните панели са голям хит в момента и излизат все повече на преден план. А вие обмисляте ли да си купите?

Алтернативните източници на енергия, като например слънчеви панели, са сравнително лесен и евтин начин за получаване на топла вода или електричество. В тази статия ще научите как работят соларните панели и какви са техните предимства и недостатъци, които трябва да имате предвид, преди да ги закупите.

 

Слънчеви панели срещу фотоволтаични панели

 

Слънчевата енергия идва на Земята от слънцето под формата на слънчева светлина. Благодарение на различни технологии можем да я улавяме и да я преобразуваме в топлина или електричество. Слънчеви колектори се използват предимно за слънчево затопляне на вода. Електричеството се произвежда от друг вид панели - фотоволтаични.

Знаете ли, че 1 м 2 слънчеви колектори произвеждат приблизително толкова енергия, колкото 5 м2 фотоволтаични панели?

Можете да спестите от всичко и слънчевите панели не са изключение. Може да се възползвате от изгодно предлжение при закупуването на соларни панели, като се възползвате от промоционални предложения.

Алтернативни източници и отопление на водата

 

За сравнение, топлинните слънчеви колектори имат по-дълъг експлоатационен живот и ефективност от фотоволтаичните и следователно са много по-изгодни за затопляне на вода. За обикновено домакинство, което планира да ги използва за отопление на вода, е необходимо да разчита на колектори с площ от около 5 m2. Производителността на такива панели не намалява с времето, какъвто е случаят с последния тип.

Разбира се, дори фотоволтаиците могат да се използват за осигуряването на топла вода, но с много по-ниска ефективност. Ето защо е важно да определите за каква цел искате да използвате слънчевата енергия и да направите избор.

 

Предимства на слънчевата енергия

 

За разлика от изгарянето на въглища или газ, слънцето, вятърът или водният поток са неизчерпаеми източници на енергия. Поради това нараства интересът към подобен начин за получаване на електроенергия. Добавят се фотоволтаични системи, както и соларни системи по покривите на къщите. Кои са най-големите ползи от слънчевата енергия?

 

Неизчерпаем източник на енергия

 

Слънцето е възобновяем източник на енергия, което не е така с много масово използвани ресурси. Например атомните или топлоелектрическите централи са не само невъзобновяеми ресурси, но също така произвеждат отпадъци и са вредни за околната среда.

Количеството слънчева светлина, с което разполагаме, е в пъти по-високо от консумацията на енергия, която бихме могли да получим от нея. Около 120 000 теравата слънчева радиация проникват в повърхността на нашата планета. Това е до 20 000 пъти повече от това, от което се нуждаят всички жители на Земята в момента.

 

Безопасен за околната среда

 

Използването на слънчева енергия не замърсява въздуха и околната среда, за разлика от някои други източници. Въпреки че при производството и монтажа на панелите произвеждат определени емисии, тяхното количество е незначително. Като се има предвид, че експлоатационният живот на панелите е приблизително 25 години, първоначалното въздействие върху околната среда е по същество нулево.

езеро и къщи

 

Използва се навсякъде

 

Панелите могат да се използват във всяка точка на света. Въпреки че един и същи панел произвежда по-малко енергия в райони с по-нисък интензитет на слънчевата радиация, тази технология може да се използва наистина навсякъде.

 

Спестяване на енергия

 

Електричеството от слънчеви панели, което използвате в дома си, може да покрие определена част от общото ви потребление. Това може да намали разходите ви с десетки до стотици левове на месец.

 

Лесна работа и поддръжка

 

Работата на слънчевите системи е безшумна, в сравнение например с вятърните турбини. Тяхната експлоатация и поддръжка е лесна.

соларни панели на открито

 

Недостатъци на слънчевата енергия

 

Всеки източник на електроенергия също има своите недостатъци. Не е по-различно и със слънчевия. Въпреки това можем да кажем, че положителните страни надделяват над отрицателните.

 

Слънцето като нестабилен източник

 

Въпреки че споменахме по-горе, че това е технология, която може да се използва навсякъде по земната повърхност, трябва да вземем предвид и това, че слънцето не грее постоянно. Освен че скоростта на нейното излъчване се колебае през годината, през нощта тя е практически нула, така че панелите не се използват през нощта.

Количеството произведена енергия зависи и от облачността и броя на ясни дни. Поради тези причини слънцето се счита за ненадежден източник на енергия, който не е подходящ за използване като самостоятелен, следователно основен източник. Поради това се използва като допълнителен ресурс за намаляване на разходите и негативното въздействие върху околната среда. Въпреки това можем да очакваме и иновации в тази област, които ще се отнасят до ефективно и достъпно съхранение на електроенергия.

Мъж монтира слънчев панел

 

Предизвикателна първоначална инвестиция

 

Всеки, който реши да закупи и инсталира собствени слънчеви панели, трябва да се съобразява с относително високите разходи. Първоначалната инвестиция обаче трябва да се изплати в рамките на няколко години, тъй като производството на енергия само по себе си не създава допълнителни разходи.

В България в Плана за възстановяване са заделени средства за финансиране на енергийно модернизиране на търговски, многофамилни и публични сгради. В документа е включено и изграждането на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Съвет от нас: Някои опитни майстори си правят собствени панели у дома, което спестява 50% от разходите в сравнение със закупеното соларно решение.

Сложен монтаж на панел

 

Панелите или колекторите трябва да бъдат правилно позиционирани, за да се постигне необходимата ефективност при производството на енергия. Обикновено се поставят върху наклонения покрив на семейни къщи, който има приблизително идеален ъгъл спрямо слънцето. Закрепването на панелите към наклонен покрив е най-евтината алтернатива, при поставяне на плосък покрив или в двора ще ви е необходима и рамкова конструкция.

 

Скъпо съхранение на електроенергия

 

Предишната точка е свързана със съхранението на електроенергия, което стабилизира съотношението между нейното производство и потребление. Съхранението в момента е много скъпо и се обработва, например, от батерии.

Цените на батериите обаче са сравнително високи и животът им е ограничен. Предимството е, че обемът на производството и потреблението на енергия обикновено съответстват, така че имаме нужда от най-много енергия в средата на деня, когато има най-много слънчева светлина.

вила в природа

 

Съвет от нас: Поставянето на панелите на земята има предимството на лесен достъп и следователно лесна поддръжка. За максимална производителност панелите не трябва да се покриват със сняг, листа или нещо, което би попречило на проникването на слънчевите лъчи. От друга страна е необходимо да се има предвид, че панелите ще заемат малко място в двора.