Как да пестим електроенергия при покачване на цените? Тези съвети ще ви помогнат

13.10.2022 Мирена Електричество Споделете

И вие се чудите как да пестим електроенергия в дома си? Има няколко начина, които ще ви помогнат да намалите разходите. Опитайте ги възможно най-скоро.

Електричеството е голяма част от месечната сметка за комунални услуги. Няколко вида уреди и електроника се използват спорадично, други всеки ден.

Много електроенергия се изразходва за отопление, загряване на вода, готвене, пране или осветление. Могат ли тези разходи да бъдат намалени? Подготвили сме за вас няколко съвета за пестене на енергия.
 

Превърнете дома си в по-енергийно ефективен с нови модерни и енергоспестяващи уреди. Това е всичко, което е необходимо – започнете да пазарувате онлайн.

кухня с уреди

 

Средна консумация на електроенергия на домакинство

 

Знаете ли какво е средно потребление на електроенергия в едно домакинство годишно? Средно тя е приблизително 14 500 kW/ч.

Количеството консумирана енергия непрекъснато се променя. Текущият размер на разходите се влияе главно от това колко уреди и устройства имате. И второ, колко често ги използвате.

Следващата фигура илюстрира консумацията на енергия въз основа на използваната електроника и устройства. Показва месечната консумация в kW/ч, броя часове, в които се използва и месечните разходи.

Електрическите бойлери, пералните или комбинираните хладилници и фризери са сред най-големите консуматори на електроенергия. Значителен процент от общото потребление представлява и енергията за осветление.

 

Доставчици на електроенергия за домакинствата

 

За домакинствата в България няма промяна, за тях се отнася все още регулирания пазар на електроенергия и важат регулирани цени, които се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. Снабдителите са дружества на електроразпределителните компании, разпределени на териториален принцип. Свободният пазар на електроенергия се отнася към мемента единствено за небитовите клиенти – стопанските предприятия и дружества. От юли 2021 всички стопански потребители са задължени да изберат доставчик на електроенергия.

 

кухня с котлон и тенджери

 

Съвети за пестене на електроенергията

 

Първото нещо, което ви препоръчваме да търсите, когато купувате нов уред, е енергийният етикет.

Той ще ви каже малко информация за закупените стоки. Например от колко електричество се нуждае уредът за работа или какъв е неговият клас на шум. Не на последно място, той показва неговия енергиен клас.

От март 2021 г. електрониката е маркирана с нови енергийни етикети. На практика това означава, че старото обозначение на енергийните класове от A+++ до D се променя с обозначение от A до G. От гледна точка на най-висока ефективност клас А е най-добър.

нов енергиен етикет

Сравнение на енергийните етикети

Източник: Икономически живот

 

Искате ли да знаете приблизителната цена на консумираната енергия? Умножете годишното потребление на електроенергия в kW на година с текущата цена на електроенергията.

Фокусирането върху енергийно ефективния клас уреди е първата стъпка към намаляване на сметките. Друго е тяхното правилно и ефективно използване. Това са нашите съвети как да пестите електроенергия.

 

отворена съдомиялна

 

Имате нужда от нов домакински уред? Разгледайте предложенията и се насладете на домакинската работа без ни най-малко притеснение.

Електроуреди

 

__check

Пуснете пералнята само когато е пълна и перете на по-ниски температури. Използвайте програмата за предварително пране само за силно замърсено пране.

__check

Най-добрата покупка е кондензационна сушилня. Той е нежен към дрехите и превръща образуваната пара във вода. Недостатъкът им е по-високата цена.

__check

Поставете хладилника на достатъчно разстояние от стените, почиствайте го редовно и отстранявайте нечистотиите. Съобразете обема на хладилника според броя на хората. Обемът за 1 човек е 60 л.

__check

Въпреки че съдомиялната машина консумира известно количество електроенергия, тя пести вода в сравнение с ръчното миене.

__check

Когато гладите, запомнете едно икономично правило. Гладете дрехите само когато са сухи. Задушаването би загубило повече енергия.

пералня

 

Готвене

 

__check

Използвайте газови котлони. Имат бързо нагряване, лесно регулиране и бързо намаляване на температурата и по-ниска цена на газа в сравнение с електричеството.

__check

Имате ли електрическа печка? Използвайте многостепенна регулация. Започнете с най-високата настройка и когато се достигне необходимата температура, намалете настройката на температурата. Преди да приключите с готвенето, можете да изключите котлона напълно, което ще използва натрупаната топлина.

Следвайте същата процедура при печене във фурната. И, разбира се, трябва да отваряте вратата възможно най-малко и за кратко по време на печене.

__check

Загрейте малко количество вода в електрическата кана и само толкова, колкото ви е необходимо.

__check

Микровълновата фурна ви спестява до 70% енергия при затопляне на храната, за разлика от загряването й на котлон или в електрическа фурна.

мъж готви в кухня

 

Електроника

__check

Потреблението на телевизора се влияе от размера на диагонала на екрана, разделителната способност, звука и подсветката.

__check

Класическият компютър консумира много повече електроенергия от лаптопа.

__check

Ако сте далеч от вашия компютър или лаптоп за дълго време, не го оставяйте в режим на готовност, изключете го.

Направете същото с телевизора, DVD плейъра или wifi, ако знаете, че няма да ги използвате няколко дни.

телевизор в хол

Търсите нова, по-икономична електрониката за вас и вашия дом? Можете да закупите необходимата електроника и други полезни аксесоари на добра цена.

Осветление

 

Ефективността на осветлението се изразява и чрез енергийни класове. Буквата E означава най-малко икономичния, а A++ най-икономичния.

Най-икономичният начин за осветление са LED лампи, LED източници и висококачествени луминесцентни лампи от категория А++ и А+.

енергиен етикет

Сравнение на енергийните етикети на осветлението

Източник: Vivalux.bg

 

Освен енергийния клас, при избора на подходящо осветление се съсредоточете и върху това какво пространство трябва да осветявате.

В офиса или кухнята е идеално да има няколко основни източника на осветление с достатъчен интензитет.

В антрето или коридора ще е достатъчна малко по-слаба и приглушена светлина. Сензорите за движение с LED осветление са идеални за такива пространства.

лампа и саксия с цвете на маса

Струва ли ви се, че спестяването на електроенергия е трудно? Нашите съвети и ежедневни навици ще ви помогнат в това. В резултат на това ще спестите няколко десетки левове годишно от електроенергия.