Капацитетът е свързан с количеството въздух, което уредът може да изведе извън кухнята. Той се измерва в кубични метри на час. Капацитетът е важен параметър, тъй като зависи от обема на кухнята и дори какво количество готвим ежедневно. Ако кухнята е по-малка, може да заложиш на абсорбатор с капацитет 300-400 м³/ч. При кухня със среден размер се използват уреди с капацитет 400-600 м³/ч. При големи кухни, кухни с остров и голямо количество готвене може да се стигне и до 1000 м³/ч и повече.
При избор на аспиратор е подходящо първо да измериш квадратурата на кухнята. След това може да измерите нужния капацитет на уреда спрямо една лесна формула:
Кваратурата на кухнята умножаваш по височината на помещението. Полученият резултат умножаваш по 10 и така може да откриеш какъв уред ще е подходящ за твоя дом.
За една средна кухня, която е 15 квадратни метра с височина 2,6 метра формулата изглежда така: 15 х 2,6 = 39 х 10 = 390.
Това означава, че капацитет от 400 м³/ч е минимумът, който ще е подходящ за кухнята. По-малките няма да извеждат достатъчно бързо въздуха, а по-големите биха били ненужна инвестиция. За по-големи помещения като кухня с преходен хол трябва да се измери общата квадратура на двете стаи.
Трябва да се има предвид, че капацитетът не е свързан с мощността на уреда. Енергийният клас на абсорбатора спрямо електричеството, което използва, се определя по стандартната формула, като уредите от клас А са по-икономични и екологични.
Автор: Max Vakhtbovycn
Извеждането на въздуха е най-важната функция на абсорбатора, като така поддържа кухненското помещение свежо и чисто. Особено подходящ е уредът, ако в твоето домакинство често се пържат или гриловат храни, тъй като тези методи за готвене отделят повече миризма. При често приготвяне на сосове, яхнии и супи може да намалиш влагата, която остава в кухнята след готвене, като използваш абсорбатор.
Има два основни начина да изведем въздуха от кухнята през абсорбатора. Системите имат различни предимства и се избират спрямо личните нужди и предпочитания.
Външното извеждане на въздух е много популярно. При него абсорбаторът е свързан с вентилационна тръба, която излиза извън дома и извежда въздуха навън. Тази система ефективно премахва влагата, миризмите и горещите пари. Тези уреди са подходящи както за обикновената кухня, така и за професионални пространства с голям капацитет и интензивно готвене. Недостатък е монтирането на вентилационната тръба, което може да е трудно, ако кухнята няма директен достъп до външната част на сградата. Това може да доведе до допълнителен разход за монтаж.
Другият вид абсорбатор използва система за рециркулация. При тези уреди въздухът преминава през серия от филтри, които го пречистват от мазнини и миризми. След това този въздух се връща в кухнята. Не се изисква пробиване на стени и монтиране на вентилационни канали, което го прави подходящ за някои апартаменти. Тази абсорбираща система обаче не е толкова ефективна, колкото е извеждането на въздуха. За обикновена кухня, в която се готви веднъж дневно например, тази система обаче се справя добре и може да е по-практичният избор за някои домакинства.
Възползвай се от изгодните цени в Pazaruvailesno за карбонови филтри и абсорбатори, за да облекчиш разходите за новия кухненски уред.