Как да изберем аспиратор за кухня и къде са добрите цени?

13.05.2024 Radina Дом и жилище Споделете

Ако вече си задаваш въпроса 'Как да изберем аспиратор за кухня', тук ще откриеш отговора и ще научиш основните предимства на този важен уред.

Всяка кухня се нуждае от определен набор уреди, които да запълнят интериора и да са удобни за използване от домакинството. С помощта на тези електроуреди може да направим ежедневието си по-лесно, а готвенето - по-приятно. Един качествен и добър абсорбатор може да улесни готвенето, но и да спести пари, като намали замърсяването на кухненското помещение и неприятните миризми в дома. 

Абсорбаторът също се нарича аспиратор, както и ширм или ширма в различните региони на България.  

5 причини да използваш кухненски аспиратор:

__check

Поддържа пространството свежо 

__check

Намалява температурата в стаята, докато се готви 

__check

Изолира влагата от кухнята 

__check

Не позволява наслагването на мазнини по стените и тавана 

__check

Намалява шанса в кухнята да възникне пожар 

Ако вече усещаш нуждата от кухненски абсорбатор, може да разгледаш страхотни оферти за този уред в онлайн магазина на Зора. 

Ако в твоя дом кухненските прозорци са малки или са далече от печката, абсорбаторът е перфектният начин да поддържа кухнята си свежа. Уредът е удобен и за места, при които времето често е студено, влажно и дъждовно, тъй като намалява нуждата от отваряне на прозорците по време на ежедневното готвене.  

Основни видове абсорбатори  

 

Като повечето кухненски електроуреди абсорбаторите също имат различни специфики спрямо интериора и размера на кухнята ни.  

Най-популярните разновидности на абсорбатори са уреди за вграждане или свободно стоящи. Моделите за вграждане са по-практични и са по-предпочитани от повечето потребители. По този начин кухненския абсорбатор става част от интериора и не е нужно да избираме специфичен дизайн, който да отива на вече избраните мебели. Ако все още обзавеждаш кухнята си, открий предложенията на Mebeli Bogdan. 

Свободно стоящите абсорбаторите се монтират на стената и са подходящи за кухни, в които няма шкафове над и около печката. Те имат разнообразие от дизайни, тъй като тялото им е видимо и е важно да е в тон с кухненския интериор.  

Ако разполагаш с повече място и имаш кухненски остров, може да оборудваш пространството с островен абсорбатор, който се монтира над кухненския плот.  

При по-специфичен интериор може да откриеш и ъглови абсорбатори, които да се поставят над печката.  

 

absorbator kuhnenski ostrov

Автор: Curtis Adams 

 

Размер на абсорбатора 

 

В зависимост от модела, нуждите и предназначението на уреда размерите могат да варират. Най-често срещани са абсорбатори с ширина 60-70 см, но за по-големи кухни може да се намерят и уреди до 120 см. Препоръчва се абсорбаторът да е широк колкото кухненската печка или повече.  

Дълбочината на абсорбатора обикновено е между 45-60 см, тъй като този размер съответства на средната дълбочина на кухненските шкафове. Това е така, за да бъде удобен за използване и да съответства на интериора, независимо от вида на уреда. 

Височината на уреда също варира спрямо нуждите ти и кухненския интериор. Освен височината на самия абсорбатор трябва да се прецени и разстоянието между него и кухненската печка. За оптимална функционалност се препоръчва между абсорбатора и котлоните да има около 65-70 сантиметра разстояние. При газовите печки абсорбаторът може да се монтира по-високо от това.  

Разгледай различните видове аспиратори в онлайн магазина на Electronicstar, където ще откриеш най-добрите намаления.  

Капацитет на абсорбатора 

 

Капацитетът е свързан с количеството въздух, което уредът може да изведе извън кухнята. Той се измерва в кубични метри на час. Капацитетът е важен параметър, тъй като зависи от обема на кухнята и дори какво количество готвим ежедневно. Ако кухнята е по-малка, може да заложиш на абсорбатор с капацитет 300-400 м³/ч. При кухня със среден размер се използват уреди с капацитет 400-600 м³/ч. При големи кухни, кухни с остров и голямо количество готвене може да се стигне и до 1000 м³/ч и повече.  

При избор на аспиратор е подходящо първо да измериш квадратурата на кухнята. След това може да измерите нужния капацитет на уреда спрямо една лесна формула: 

 

Кваратурата на кухнята умножаваш по височината на помещението. Полученият резултат умножаваш по 10 и така може да откриеш какъв уред ще е подходящ за твоя дом.  

За една средна кухня, която е 15 квадратни метра с височина 2,6 метра формулата изглежда така: 15 х 2,6 = 39 х 10 = 390.

Това означава, че капацитет от 400 м³/ч е минимумът, който ще е подходящ за кухнята. По-малките няма да извеждат достатъчно бързо въздуха, а по-големите биха били ненужна инвестиция. За по-големи помещения като кухня с преходен хол трябва да се измери общата квадратура на двете стаи.  

Трябва да се има предвид, че капацитетът не е свързан с мощността на уреда. Енергийният клас на абсорбатора спрямо електричеството, което използва, се определя по стандартната формула, като уредите от клас А са по-икономични и екологични.  

kuhnya s absorbator

Автор: Max Vakhtbovycn 

 

Система за извеждане на въздуха 

 

Извеждането на въздуха е най-важната функция на абсорбатора, като така поддържа кухненското помещение свежо и чисто. Особено подходящ е уредът, ако в твоето домакинство често се пържат или гриловат храни, тъй като тези методи за готвене отделят повече миризма. При често приготвяне на сосове, яхнии и супи може да намалиш влагата, която остава в кухнята след готвене, като използваш абсорбатор.  

Има два основни начина да изведем въздуха от кухнята през абсорбатора. Системите имат различни предимства и се избират спрямо личните нужди и предпочитания. 

Външното извеждане на въздух е много популярно. При него абсорбаторът е свързан с вентилационна тръба, която излиза извън дома и извежда въздуха навън. Тази система ефективно премахва влагата, миризмите и горещите пари. Тези уреди са подходящи както за обикновената кухня, така и за професионални пространства с голям капацитет и интензивно готвене. Недостатък е монтирането на вентилационната тръба, което може да е трудно, ако кухнята няма директен достъп до външната част на сградата. Това може да доведе до допълнителен разход за монтаж. 

Другият вид абсорбатор използва система за рециркулация. При тези уреди въздухът преминава през серия от филтри, които го пречистват от мазнини и миризми. След това този въздух се връща в кухнята. Не се изисква пробиване на стени и монтиране на вентилационни канали, което го прави подходящ за някои апартаменти. Тази абсорбираща система обаче не е толкова ефективна, колкото е извеждането на въздуха. За обикновена кухня, в която се готви веднъж дневно например, тази система обаче се справя добре и може да е по-практичният избор за някои домакинства.  

Възползвай се от изгодните цени в Pazaruvailesno за карбонови филтри и абсорбатори, за да облекчиш разходите за новия кухненски уред. 

Допълнителни функции 

 

Повечето абсорбатори имат малка лампа, която осветява котлоните и пространството, върху което готвим. Това улеснява приготвянето на храна и може да използваме единствено тази светлина вечер и през нощта за по-мека и приглушена светлина.  

Друга полезна функция на някои абсорбатори е антивъзвръщателната система, която не позволява на външния въздух да навлезе в кухнята.  

Може да откриеш абсорбатори с таймер за включване и изключване, както и такива, които се включват автоматично през определен период от време. Така кухнята се поддържа свежа през цялото денонощие, тъй като застоялият въздух се рециркулира.  

При някои уреди може да се регулира и нивото на шум спрямо нуждите на домакинството.  

За една още по-красива и модерна кухня не пропускайте намаленията на кухненски аксесоари в Duka. 

Полезни съвети при използване на абсорбатор 

 

След като сме отговорили на въпроса 'Какъв абсорбатор да избера', е хубаво да знаем и тънкостите при използването му. Един от важните съвети, който трябва да знаеш, е как да използваш уреда възможно най-ефикасно. Препоръчва се да използваш абсорбатора на ниска степен при започване на готвенето, дори все още да не усещаш миризма или да не се отделят пари. След приключване с готвенето е добре да оставиш абсорбатора на ниска степен за 10-15 минути, за да се изведат всички остатъчни миризми.  

__bulb
Как да спестим в домакинството?

Нарастващите разходи за живот ни принуждават постоянно да пресмятаме разходите си и да мислим как бихме могли да спестим нещо допълнително всеки месец. Разходите за домакинството представляват голяма част от нашия семеен бюджет, ето защо си заслужава да започнете да спестявате.

Вече знаеш кои са основните функции и предимства на абсорбатора и може да направиш информиран избор на аспиратор спрямо собствения ти дом. Сигурни се, че бързо ще забележиш многобройните ползи на уреда още при първото му ползване и ще ти бъде още по-приятно да приготвяш вкусни ястия за близките си.