Сироп от глухарчета - най-добрата рецепта за домашен лек

Някои го смятат за плевел, други го използват за лек на много болести. Но знаете ли, че можете да си приготвите и сироп от глухарче у дома?

Много хора смятат глухарчето за плевел. Но всъщност то е лечебно растение. Има горчив вкус, без мирис е и цялото растение е годно за консумация. Глухарчето е многогодишно растение, което цъфти от април до ноември на сухи места.

Кога е идеалното време за събиране на глухарчета? Най-добрият начин да направите това е да го съберете при слънчево време в чиста среда или по-точно - далеч от пътя. По-добре е да изберете места по-дълбоко в гори или на селскостопански ливади.

Най-разпространеният начин, по който можем да използваме глухарчето, е да приготвим вкусен мед от него. От него, обаче, можем да приготвим и друга вкусна отвара – сироп от глухарчета.

Какви активни съставки съдържа глухарчето? За какво точно има сироп от глухарче ползи и лековити свойства? И как да си направим лечебен сироп от него?

поле с глухарчета

 

Какви витамини съдържа глухарчето?

 

Глухарчето съдържа редица витамини, например витамин A, C, D, K и витамин B комплекс. Съдържа и минерали като калций, желязо, натрий, калий, магнезий. Освен това глухарчето съдържа още фолиева киселина и силициева киселина. Листата на глухарчето също съдържат каротеноиди, флавоноиди и веществата зеаксантин и лутеин. Поддържат здраво зрение.

Но ако пак имате нужда да си набавите допълнително някои витамини, можете да го направите сега. Купете витамини или други продукти на по-ниска цена с промоциите на онлайн аптека Vitania.bg.

Ефекти върху организма

 

Ползите за здравето от глухарчета са неуспорими. Това лечебно растение помага за:

- заболявания и функционирането на далака и жлезите

- анемия, обща слабост и пролетна умора

- по-бърза регенерация след тренировка

- атеросклероза

- хронични кожни заболявания и проблеми (сърбеж по кожата и обриви)

- при заболяване на черния дроб

- диабет

- пречистване на стомаха, кръвта

- подобряване на храносмилането, балансиране на стомашните сокове, подобряване стомашно-чревния тракт при стомашни нарушения и киселини в стомаха, но и при анорексия или запек

- разтваряне на камъни в жлъчката

- ускоряване на метаболизма, което помага при загуба на тегло

- правилна функция на пикочния мехур, възпаление на пикочните пътища и бъбреците, камъни в бъбреците и премахва токсините от тялото чрез изпотяване

- забавяне на растежа на раковите клетки

- ревматизъм

- намаляване на отоци

- разреждане на кръвта

- настинки и респираторни заболявания

сироп от глухарчета на палачинки

 

Сироп от глухарче без варене

1

Съставки

- 1 литър цветни глави от глухарче (идеално, ако ги напълните с литров съд)

- 500 г захар на кристали - добавете по ваш вкус

- 200 мл. вода

2

Начин на приготвяне

Отделете цветните главичките на глухарчетата. Оставете ги на слънце, за да излязат буболечките от тях. * След това отделете цветовете от зелените части. Ние ги рециклираме, като ги хвърляме в компост. Поставете цветята в голям съд, който може да се затваря отново (напр. буркан от конфитюр). Покрийте ги със захар. Затворете съда с капак или фолио за храна. Оставете сместа да престои на прозореца два дни, за да я огрее слънцето, захарта ще се разтваря по-бързо. Понякога разклащайте бутилката или буркана, за да се смесва съдържанието. След това наливате вода в съда и го оставете на перваза на прозореца на следващия ден. Прецедете готовия сироп през плат или тензух. Изстискваме целия сок от цветята. **

* Алтернатива на тази стъпка е да ги почистите в студена вода. Така обаче ще загубите и цветен прашец, което би било жалко.

** Сиропът естествено е малко мътен.

Съхранявайте сиропа в затворен съд в хладилник. Готовият сироп издържа около месец. Можете да го използвате като овкусител на лимонади, като класически подсладител или като лечебен сироп под формата на чаена лъжичка дневно.

сироп от глухарчета на лъжичка

 

Сироп от глухарчета с варене

1

Съставки

- 350 глави глухарче (напълно цъфнали)

- 20 г лимонена киселина

- 4 лимона

- 3,5 л вода

- 3,5 кг захар на кристали шепа листа от маточина или коприва (по избор)

2

Начин на приготвяне

Отделете цветните главичките на глухарчетата. Оставете ги на слънце, за да излязат буболечките от тях. * След това отделете цветовете от зелените части. Ние ги рециклираме, като ги хвърляме в компост. Добавете следните съставки към петлитрова бутилка за сладко: • глухарче, • билки, • лимонена киселина, • нарязани лимони. Залейте ги с вряла вода. Оставете сместа да престои 24 часа. ** Съдовете трябва да са затворени през цялото време. На следващия ден прецедете сместа. Идеално през плат или тензух. *** Добавете захар към сока в тенджера. Поставете сместа на котлона. Оставете сока от глухарче със захарта да заври на средна температура и при непрекъснато бъркане. След това намалете температурата и оставете сместа да ври, докато започне да се сгъстява. Получава се тъмно жълта до кафява течност, нещо средно между мед и сироп. Плътността се определя от количеството изпарена вода. Ако на повърхността се появи пяна, отстранете я. За около час и половина ще получите консистенцията на рядък мед. Изсипете горещата смес в буркан за сладко. Дръжте капаците и ръбовете на буркана чисти, за да не залепнат. След това го затворете и го обърнете с главата надолу. След охлаждане съхранявайте сиропа на тъмно, сухо и хладно място.

* Алтернатива на тази стъпка е да ги почистите в студена вода. Така обаче ще загубите и цветен прашец, което би било жалко. Ако използвате други по избор билки и растения, можете да ги изплакнете. Нищо няма да им се случи.

** Първо може да варите цялата смес за 15 минути. Едва след това оставете да се запари. Само от вашите предпочитания зависи коя опция ще изберете.

*** Може да покриете обикновена цедка с кърпа. Изсипете сместа през така приготвеното сито.

Свареният сироп издържа около три месеца. Можете да го добавите към чай, лимонада или да ядете по една чаена лъжичка на ден като превенция.

Ще ви трябват кухненски прибори и принадлежности, за да приготвите този лечебен сироп. Къде можете да ги намерите добър избор на едно място и то на добри цени? Вижте предложенинята на онлайн магазин Делимано.