Някои го смятат за плевел, други го използват за лек на много болести. Но знаете ли, че можете да си приготвите и сироп от глухарче у дома?
Много хора смятат глухарчето за плевел. Но всъщност то е лечебно растение. Има горчив вкус, без мирис е и цялото растение е годно за консумация. Глухарчето е многогодишно растение, което цъфти от април до ноември на сухи места.
Кога е идеалното време за събиране на глухарчета? Най-добрият начин да направите това е да го съберете при слънчево време в чиста среда или по-точно - далеч от пътя. По-добре е да изберете места по-дълбоко в гори или на селскостопански ливади.
Най-разпространеният начин, по който можем да използваме глухарчето, е да приготвим вкусен мед от него. От него, обаче, можем да приготвим и друга вкусна отвара – сироп от глухарчета.
Какви активни съставки съдържа глухарчето? За какво точно има сироп от глухарче ползи и лековити свойства? И как да си направим лечебен сироп от него?
Какви витамини съдържа глухарчето?
Глухарчето съдържа редица витамини, например витамин A, C, D, K и витамин B комплекс. Съдържа и минерали като калций, желязо, натрий, калий, магнезий. Освен това глухарчето съдържа още фолиева киселина и силициева киселина. Листата на глухарчето също съдържат каротеноиди, флавоноиди и веществата зеаксантин и лутеин. Поддържат здраво зрение.