Ще пътувате в чужбина? Осигурете си автомобил под наем

28.08.2022 Мирена Пътуване с кола Споделете

Ако планирате да пътувате в чужбина, добро решение е да си вземете автомобил под наем. Но знаете ли кои автомобили под наем са на най-добра цена? Ако не, ще разберете в нашата статия.

Да отидете с автомобил на почивка е един от най-популярните начини за пътуване. Но не е задължително да използвате вашите автомобили. Друг вариант е наем на коли.

Ако пътувате със самолет до далечна дестинация, има една важна причина, поради която трябва да вземете коли под наем за пътуване в чужбина. С автомобил лесно ще пътувате из страната, ще имате свобода да откривате нови места и забележителности.

Най-добрият вариант е да потърсите под наем коли и да организирате всичко преди пътуването. Така ще минимализирате риска и може да си спестите неприятни изненади. Ще имате колата си готова при пристигането на летището или пред хотела.

Подготовката за пътуване не е напълно готова без осигуряването на туристическа застраховка. В нашата статия ще ви посъветваме как да изберете най-изгодната.

кола под наем при море

 

Какви са нашите съвети за коли под наем? Прочетете по-нататък.

 

Осигурете си кола под наем предварително

 

Важно е да планирате добре почивката си. Това се отнася не само за настаняването, но преди всичко за транспорта. Ето защо, ако знаете, че искате да наемете кола за вашата почивка, резервирайте я достатъчно предварително. Ще имате време да разгледате какви са предложените за коли под наем цени и оферти. Предимството може да бъде по-голям избор от автомобили и време за сравняване на офертите и условията на различните компании за коли под наем. Така ще имате по-голям шанс да намерите по-изгодни и евтини коли под наем.

Някои компании за коли под наем също предлагат безплатна резервация. Ако намерите по-добра оферта, можете да отмените първоначалната резервация навреме.

Преди да тръгнете на път с кола, трябва да се сигурни, че имате необходимото оборудване и електроника. Ако имате нужда от автоелектроника, може да намерите това, което търсите, тук.

кола под наем извън града

 

Изберете надежден автомобил

 

Можете да избирате от няколко модела автомобили в офертите за коли под наем. Можете да избирате между икономичен клас автомобили и такива от среден до висок клас. Нашата препоръка е автомобил от по-високи класове.

За да пътувате, особено на дълги разстояния, се нуждаете от:

__check

надежден автомобил с мощност

 

__check

висококачествена обработка и функции

 

__check

достатъчно място за багаж

 

__check

с по-високо ниво на комфорт

 

Автомобилите от икономична класа не отговарят на тези характеристики по време на дълги пътувания. Изберете от автомобили от среден и висок клас, като Škoda Octavia, Ford Focus, Citroen Spacetourer или Volkswagen Sharan.

Наемната цена и други разходи, свързани с наемането на автомобил важен критерий ли са за вас? Но преди всичко помислете за безопасността и комфорта по време на пътуване.

Ако иска да изживее истинско приключение, пътувайте с каравана. Но какво трябва да знаете за ваканцията с каравана?

шофиране на кола под наем

 

Не наемайте кола на летището

 

Разбира се, най-удобно е да наемете кола на летището. Обикновено обаче клоновете на летището са с най-високи цени. Препоръчваме тази опция като последна мярка или алтернатива при промяна на вашата програма за пътуване.

Модерните автоаксесоари ще направят дългите пътувания по-приятни. Например, не трябва да пропускате високоговорители, които ще подчертаят изживяването от слушане на музика, или навигация, на която може да разчитате, както и други ползени аксесоари.

Сравнете всички условия

 

Преди да наемете кола, сравнете отделните оферти за коли под наем. Нямаме предвид само наемната цена и избора от модел. Обърнете внимание и на разликите в услугите, включени в наемната цена. Такива са например:

__check

закупена винетка или такса за магистрала

 

__check

цена на застраховката

 

__check

условия за зареждане с гориво

Внимавайте за скрити такси в правилата и условията на компаниите за наемане. Именно заради тях наемането на кола може да стане доста скъпо. Компаниите за отдаване под наем таксуват допълнително например за:

__check

GPS навигация

 

__check

превишаване на определените километри

 

__check

за закъсняло или дори преждевременно връщане на автомобила

 

__check

друг (но също по-млад или по-възрастен) шофьор

 

кола под наем за пътуване

 

Персонализирайте маршрута

 

Ако е възможно от ваша страна, коригирайте маршрута. Общата наемна цена зависи от:

__check

сезона

 

__check

дали го наемате за уикенд или за делничен ден

 

Обикновено плащате по-ниска цена на ден, когато наемате кола за по-голям брой дни. Искате да пътувате по-дълго или смятате да върнете колата на друго място? Обърнете внимание на допълнителните такси за нестандартните услуги.

 

Зареждането с гориво може да ви струва още повече

 

Рент фирмите имат различни условия за зареждане на резервоара. Те ще се отразят и на общата наемна цена. Най-изгодно е, когато ти вземете кола под наем с пълен резервоар и пак я връщате с пълен резервоар.

Върнали сте колата с празен резервоар? Въпреки че компанията за наемане ще зареди колата, цените на горивото обикновено са по-високи, отколкото на близките бензиностанции. Те могат да удържат такса от вашия депозит за тази услуга. Не е изгодно и ако трябва да върнете колата с пълен резервоар, защото неизползваното гориво не се възстановява.

зареждане на гориво

Последен съвет: Преди самото пътуване документирайте всички видими дефекти по колата, когато я вземете. Направете го писмено и направете снимка на всички драскотини или вдлъбнатини. Освен това направете снимка на автомобила преди да го върнете – това ще предотврати евентуални проблеми при връщането на автомобила.