Какво да направим за подсилване на имунната система?

Билки и витамини за имунна система

Отслабеният имунитет не е нещо необичайно. Проявява се в повишена чувствителност към различни заболявания и вируси. Кога и какво можем да направим, за подсилване на имунната система?

Здравата имунна система е повече от важна. Ако не функционира правилно, това ще се прояви под формата на много здравословни проблеми. Но това, което може би сте пренебрегнали, е редовно да полагате грижи и действия, които ще помогнат за повишаване на имунитет.

Какво редовно да правим за подсилване на имунната система и превенция простив болести?

Какво е имунна система?

 

Мислете за имунната система като за вид невидимо наметало около тялото ви. То ви защитава непрекъснато. Ако тази обвивка е нарушена, бактериите и вирусите могат да стигнат до вас много по-лесно. Те са причина за по-чести заболявания, особено грип и вируси.

Какво е най-добро за имунна система? Това е редовната грижа. И не става въпрос само за засилване на имунната система при възрастни, но и за изграждане на имунитет от ранна детска възраст.

жена в гора при езеро

 

Симптоми на слаб имунитет – как да ги разпознаем?

 

Ако имунната система на човек е отслабена, можете да разберете по няколко симптома.

Най-често това са:

__check

повишена умора

 

__check

намален апетит

 

__check

екземи, афти, обриви

 

__check

чест страх от разболяване

 

замислена жена

Какво може да отслаби имунната система?

 

Обикновено има 5 фактора, които способстват отслабването на имунната система:

__check

дългосрочен стрес

 

__check

затлъстяване

 

__check

консумация на алкохол

 

__check

пушене

 

__check

нездравословна захар

 

мюсли с плодове

 

Какво да правим за повишаване на имунитета?

 

Можете да се грижите за имунитета си всеки ден. Това са на пръв поглед малки крачки, които, обаче, могат да допинесат до по-значителни промени.

С какво да се храним и какво да пием за подсилване на имунната система?

 

Хранене

 

Най-голямата част от имунните клетки се намират в червата. Видът храна, която ядем, оказва голямо влияние върху качеството на имунитета. Какво трябва да бъде част от вашата диета? Определено фибри под формата на плодове, зеленчуци и бобови растения, както и пробиотици като кисело зеле, кефир или комбуча.
 

Чували ли сте за лечебините свойства на сироп от глухарчета? Вижте нашата статия за тази ползите и лековитите свойства на този сироп.

Какви други храни могат да подобрят качеството на вашия имунитет? Търсете богати на цинк храни (месо, леща и други). Подправките също ще помогнат - джинджифил, куркума, канела. И накрая, не забравяйте значението на режима на пиене под формата на чиста вода.

жена с чаша вода

 

Витамини

 

В момента лесно да си набавите витамини и хранителни добавки за подпомагане на имунитета. Но кой е най-добрият витамин за имунната система? Най-често се търсят витамини C и D, фолиева киселина, селен, цинк, морския зърнастец или лилава ехинацея.
 

Можете да намерите всички необходими витамини и хранителни добавки за подпомагане на имунитета на едно място. Определено ще оцените покупката онлайн, без да е нужно да посещавате аптека, особено ако е по-изгодна.

Предпочитате ли да приемате витамини в натурален вид? Можете да намерите витамин С в цитрусовите плодове, зелето, броколито, карфиола или кивито. Приемайте повече зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена.

ядки и овесени ядки

 

Движение

 

Не сте спортен тип? Всичко е наред, упражненията не означават, че трябва да спортувате интензивно всеки ден. Напълно достатъчно е, ако включите в ежедневието си ходене. Ходенето пеша до и от работа, до магазина или кратките вечерни разходки са изключително ефективно кардио.

 

Сън

 

Като възрастен трябва да спите от 7 до 9 часа на ден. Лягайте си по едно и също време всяка вечер. По същия начин ставайте сутрин. Тялото ви ще свикне с този режим и няма да имате проблем със заспиването или събуждането.

Ако дълго време изпитвате симптоми на отслабен имунитет, не се колебайте да посетите лекар специалист. Той ще ви даде най-добрия съвет как да подсилите имунната си система.

жена се събужда

 

Освободете се от стреса

 

Колкото и да е трудно, опитайте се да премахнете възможно най-много стрес от ежедневието. Не забравяйте, че нищо не е вечно и всичко може да бъде решено. Имате проблеми в работата? Говорете за тях. Децата ви ядосват? Измислете награда за слушане. И най-важното, редовно крадете време само за себе си и се награждавайте за всичко, което успявате да постигнете ежедневно.

 

жена чете книга

Ако дълго време изпитвате симптоми на отслабен имунитет, не се колебайте да посетите лекар специалист. Той ще ви даде най-добрия съвет как да подсилите имунната си система.