Как да спестите от смяна на гуми

29.10.2021 Мирена Ремонт на автомобила Споделете

При смяна на гуми да разчитате на чужди услуги или на собствените си способности? Това е въпрос, който вълнува стотици шофьори всяка година. В стремежа си да спестим пари в много случаи ще изберем метод за смяна на гуми, който парадоксално ще ни донесе допълнителни разходи. Как наистина можете да спестите пари при смяна на гуми? Кога си струва сами да сменяте гумите и кога е по-разумно да посетите автосервиз?

Кога се сменят зимните гуми?

 

Не сте сигурни дали е задължително да направите смяна на зимни гуми и кога трябва да го направите? Според Закона за движение по пътищата от 15 ноември до 1 март движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm.

 

Как да спестите от смяна на гуми

 

Ако сте нов в тази тема, насочете се към авто-мото форумите, които са много в интернет. Не само ще прочетете интересни съвети, но ще намерите и редица услуги, които предлагат отстъпки за привличане на нови клиенти. Струва си да гледате и сайтовете на търговци, където често ще намерите изгодни оферти. Например в Autodoc.bg можете да се възползвате от отстъпки на избрани модели зимни гуми. Или кликнете върху Avtochastionline24.bg, където също има промоция на избрани гуми.

Във форумите и дискусиите ще намерите и ценна информация за това кои гуми са подходящи и кой онлайн магазин с евтини гуми предлага наистина висококачествени модели, които си струва да купите. Внимавайте да не инвестирате в съмнителни модели гуми. Инвестицията в такива гуми определено не си заслужава.

Заложете на утвърдени марки, които са преминали стрес тестове. Също така се уверете, че типът гума отговаря на всички стандарти. Не се колебайте да се свържете със сервиз или опитен механик, който ще ви посъветва как да изберете подходящи гуми и в коя марка си струва да инвестирате.

 

Самопомощ или в автосервиз?

 

При смяна на гуми много шофьори разчитат само на себе си и не ползват услугите на автосервиз. Истината е, че смяната на гуми на пръв поглед всъщност не изглежда сложна. Освен това чакането за сервиз често е продължително, особено ако решите да смените гуми в последния момент.

Трябва обаче да разполагате с необходимото оборудване за смяна на гумите. Това обикновено не е проблем на мотоциклет или АТВ. Ако обаче трябва да смените гумите на вашия автомобил, не препоръчваме самостоятелна смяна, тъй като рискувате да повредите гумата или джантата. Ако не сте опитен механик, който знае как да сменя гуми, трябва да се свържете със сервизен техник. Можете да спестите пари за смяна на гуми, например, като не чакате до последния момент, а се обадите в сервиз доста по-рано. Освен това, когато сами сменяте гуми, бихте могли да подцените правилния баланс, например, което е изключително важно.

 

Пазете се от скрити разходи

 

Точно правилният баланс на гумите има пряк ефект върху разхода на гориво. Така че спестявайки от смяна на гуми в сервиза, може да си осигурите скритите разходи под формата на повишен разход на гориво.

Неправилното балансиране води и до други проблеми. Например той е отговорен и за бързото износване на гумите. Бързо ще загубите предимството на евтината покупка и евтината смяна, защото ще трябва да смените гумите отново след кратко време. Износването поради неправилно балансиране ще засегне и шасито на вашия автомобил.

И един последен съвет: Не купувайте нови гуми ненужно, ако старите все още са изрядни. Необходимо е да се инвестира в нови гуми, когато дълбочината на протектора достигне 1,6 мм. Уверете се обаче, че не пренебрегвате ситуацията, ако има видими повреди по гумите. Бързата смяна на износени и повредени гуми може да ви спести много пари за други щети.