Как да изберем туристически обувки от А до Я

03.05.2022 Мирена Хоби Споделете

След дългата зима отново ни очаква време за излети сред природата. Възможност да се развихрите по дългите склонове на българските и чуждестранни планини. Но имате ли вече всичко необходимо за летен туризъм?

За това дейност едно от най-важните неща, които трябва да притежавате, са качествени туристически обувки. Търсите най-доброто на пазара? Изборът им зависи от много фактори. Важно е да съчетаете идеалната форма, материали и дизайн.

Ето защо е необходимо търпение при избора на туристически обувки. Тъй като покупката им не е малката инвестиция, може се фокусирате върху основното и добре познато правило за съотношение цена-качество. Тъй като това е истинска наука, ние ви предлагаме пълен списък със съвети как да го направите.

 

Основна петорка

 

Преди да купите обувки, трябва да помислите над отговорите на няколко въпроса.

1. За кого са те? (жени/мъже/деца)

2. За какви дейности ще ги използвате? (ежедневно носене / лек туризъм / труден туризъм)

3. При какви условия ще ги използвате? (слънце/дъжд/сезон)

4. На какъв терен ще ги използвате? (неравни пътища / скали / лед)

5. Какви са вашите изисквания за обувки? (деформации на стъпалото / нетипични белези на стъпалото / други)

Гледате ли цената на обувките освен качеството? В онлайн магазин Obuvki.bg сред предложенията можете да намерите и изгодни варианти на туристически обувки:

вода и туризъм

 

Видове туристически обувки:

 

За да улесним избора на вашите туристически обувки, ние ги разделяме на няколко категории:

1. Според предназначението

2. Според височината им

3. Според вид активността

 

1. Според предназначението

 

Когато избираме всяка обувка, ние следваме няколко основни параметъра. Важен е не само размерът, но и формата. Те са сред основните фактори при подбора, защото са свързани анатомичните различия според възрастта и пола. Външният вид и цветът също са решаващи фактори.

Според предназначението разделяме обувките на:

- дамски туристически обувки

- мъжки туристически обувки

- детски туристически обувки

 

2. Според височината

 

Когато става въпрос за обувки, предназначени за туризъм, височината им е от решаващо значение. Ниските обувки обаче са по-леки, така че са добра алтернатива, ако ви предстои лека и динамична разходка.

Като цяло, колкото по-висока е обувката, толкова по-предизвикателен преход ви очаква. Височината на сая (горната част) също трябва да бъде висока. Причината е, че по-високата горна част ще поддържа крака ви по-стабилен и ще действа като превенция срещу навяхвания. Според височината на туристическите обувки ги разделяме на: 

- ниски туристически обувки

- високи туристически обувки

 

катерене скали

 

3. Според активността

 

Какво точно планирате да правите? Това е въпрос, който трябва да си зададете преди да започнете избора на туристически обувки. Той в голяма степен зависи от трудността на терена. Според този критерий разделяме туристическите обувки на няколко групи:

- ниски туристически обувки

- обувки за трекинг

- обувки за катерене

- високопланински обувки

- обувки за алпинизъм

 

Ниски туристически обувки

Ниските туристически обувки имат мека подметка, са много леки и удобни. Може да ги срещнете и като тип летни туристически обувки. Идеални са за леки терени и неравни пътища. Също така може да ги използвате при други всекидневни дейности или при каране на велосипед.

Има и вариант с малко по-твърда подметка. Но тези обувки обикновено са малко по-високи. Подобно на предишните ниски обувки, тези също са подходящи за ходене по неравни пътища, но можете да ги използвате и на по-стръмни терени. През зимата те са идеални за носене в ежедневието или като обувки за градски туризъм.

 

обувки за преход

 

Трекинг обувки

Имат по-висок горна част, по-твърди са и имат по-твърда подметка. Подходящи са за ходене по неравни терени. Можете да ги използвате и за туризъм с по-тежка условия, както и на по-лек и среден терен.

В спортните магазини ще намерите предложения от кожа. Обикновено имат висок подгъв, който предпазва обувката от механични повреди. Отделно можете да добавите котки към тези обувки.

Подходящи са за по-труден туризъм с тежка раница и по неравни пътища. Можете да ги използвате и като зимни туристически обувки, за да се движите в по снега или по лед.

 

Обувки за катерене

Отивате на поход на труден терен? Туристическите обувки за катерене с твърда подметка са идеални за вас. Тези обувки се характеризират с връзки до върха. Това служи за по-добро стягане.

Конструкцията на подметката в областта на пръстите, така наречената зона за катерене, осигурява безопасен контакт със скалите или със стоманените елементи на виа ферата. За катерачи, които използват обувки, за да се катерят, това е най-добрият вариант.

 

жена преход в планина

 

 

Високопланински обувки

В повечето случаи са олекотени обувки, изработени от синтетични материали с висока издръжливост. Стандартът е да има незабележим жлеб на петата за задържане на полуавтоматични котки. Те са предназначени предимно за взискателни и стръмни терени. Идеален за катерене по ледници и смесени терени.

 

Обувки за алпинизъм

Обувките за алпинизъм или експедиции са изработени или от синтетични материали, или са кожени. Жлебовете за автоматични котки са разположени не само на петата, но и при пръстите.

Те трябва да са затоплени, но не са удобни за преходи по неравни терени. Идеални са за вертикален терен – за катерене на ледници и миксове. Това вече е версия на туристически обувки за зимата и при най-взискателните условия.

 

 

палатка изгрев слънце

 

Материалът е важен

 

Материалът на качествените обувки, предназначени за туризъм, може да бъде синтетичен, кожен или комбиниран. Всеки от тях има своите плюсове и минуси.

Текстилният материал има по-ниско тегло, по-лесно се адаптира към крака, изсъхва по-бързо и е по-достъпен. Кожата от своя страна е малко по-тежка, по-малко дишаща и по-скъпа, но има по-голяма устойчивост на повреди и влага.

Повечето туристи все още се интересуват от водоустойчиви туристически обувки. Именно за тази цел повечето обувки имат качествена мембрана. Най-известният в света е Gore-Tex. Разбира се, има още няколко налични алтернативи, но съотношението на водоустойчивост, дишане и издръжливост трябва да е на първо място при такава инвестиция.

От какъв материал трябва да бъде изработена подметката? Vibram е призната компания, произвеждаща едни от най-висококачествените подметки. На пазара обаче има редица производители на качествени подметки, например  Michelin или Continental.

Наш съвет:

 

Ако имате нужда от обувки за трудни терени, изберете вариант при който езикът на обувката е съединен с горната част на обувката. Вашият поход изисква ли преминаване през вода или други влажни зони? Ще бъде идеално, ако изберете обувки с гумен кант. Можете да използвате някое от следните промоционални предложения на онлайн магазин Sportisimo.bg:

човек на скала

 

Преди да пробвате обувки

 

Това може да звучи изключително странно, но в идеалния случай трябва да пробвате обувките си от следобеда до вечерта. Чудите се защо? Причината е проста! През деня краката ни се натоварват. Те са изложени на натиск от ходене и седене и така естествено се подуват. Точно това ще бъде при по-дълъг преход.

Трябва да вземете и чорапите, които смятате да носите. Най-добрите чорапи са изработени от мерино или изкуствени влакна. Тези материали са не само удобни, но и отвеждат потта и премахват миризмите.

преход в планина

 

Не се страхувайте да ги пробвате добре

 

Знаете ли кое е по-лошо от това да не си купите обувки? Да си купите такива, които не ви стават. Ето защо трябва да тествате своите туристически обувки по най-добрия възможен начин още в магазина. Ходете, скачайте, разтягайте се и опитвайте различни движения.

Първата стъпка е правилното завързване. Завържете ги толкова добре, колкото бихте направили преди самия преход. Трябва да има възможност да пробвате обувки на няколко повърхности във всеки квалифициран туристически магазин.

Трябва да има и наклонена равнина, можете да проверите дали обувката наистина седи при изкачване и спускане. Когато вървите нагоре, петата ви не трябва да се движи. Не натискайте обаче, за да нямате неприятни синини по краката.

Обратно, когато вървите надолу, кракът ви трябва да има достатъчно свободно пространство, така че пръстите ви да не се опират силно в предната част на обувката.

 

мъж в планина

 

Как да изберем правилния размер

 

Когато избирате туристически обувки, не разчитайте на доброто старо правило, че обувките след това се разширяват. Изборът на правилния размер е изключително важен в този случай. Но кой може да знае толкова много и за толкова различни размери?

На първо място е необходимо да се има предвид, че нито една таблица с размери не е универсална. За това производителите използват различни таблици и съвети. Докато някои вече автоматично изчисляват "туристическата надценка" и тя вече е взета предвид в размерите, други я пропускат и разчитат на самите клиенти.

Като цяло туристическите обувки трябва да са с около 1 см по-големи от стандартния ви размер. Ако са обувки с мембрана, те трябва да се добавят допълнителни 0,5 см към този размер.

Ако размерът в крайна сметка не ви подхожда, решението са стелките за туристически обувки. В случай на по-малък размер, единственият начин да поправите това е да го смените.

 

Нашият съвет накрая

 

Преди дълъг поход или изкачване първо пробвайте добре обувките, за да ги разтъпчете достатъчно. Не забравяйте да смените чорапите, ако краката ви са твърде потни. Използвайте лейкопласт, ако случайно почувствате синини или наранявания на крака си, докато ходите. Това ще предотврати неприятни проблем.