Жива елха - предимства, недостатъци и грижи

Мислите ли тази година за Коледа да се спрете на жива елха вместо на изкуствена? Ако да, трябва да знаете какъв тип дърво да изберете, за да ви издържи възможно най-дълго.

Незаменим символ на Коледа е елхата. Още с влизането в стаята тя привлича вниманието и е трудно да си представим празничната атмосфера без нея.

ръка украсяване на елха

 

Как изглежда вашето коледно дърво? Всяка година ли го вадите от мазето и го прибирате след празниците? Или сте привърженик на живи коледни елхи?

Ако принадлежите към първата група, но искате да дадете шанс на жива елхичка, тази статия е точно за вас. Ще научите не само кое дърво да изберете, но и как правилно да се грижите за него.

 

via GIPHY

Основата на грижата за коледната елха е достатъчното и редовно снабдяване с вода. Идеално, ако изберете стойка с резервоар за вода. Не само това, но и играчки или коледна украса могат да бъдат закупени онлайн.

Предимства и недостатъци на живата елха

 

Не сте сигурни дали да изберете жива елха за празниците? В сравнение с изкуствения, тя има няколко предимства, но и недостатъци.

 

ползи и недостатъци на живата елха

Предимства и недостатъци на живите коледни елхи

 

Кога да купим жива елха?

 

Препоръчваме да изберете и закупите жива елха не по-късно от 3 седмици преди Коледа. По това време ще имате най-голям избор от дървета. Разбира се, можете да я купите по-късно. Трябва обаче да очаквате, че офертите определено ще бъдат по-оскъдни.

Идеалното време за закупуване на дърво е свързано и с продължителността на живота на дървото.

 

украса на коледна елха

 

Кое живо коледно дърво издържа най-дълго?

 

Смърч, бор и ела са 3-те най-често срещани вида иглолистни дървета, продавани като живи елхи. Всеки от тях се характеризира с различни свойства.

Колко ще платите, за да купите живо дърво? При покупката на жива елха цена и условия зависят от продавача и мястото, където купувате дървото, както и от вида, височината и големината му.

разлики при коледните дръвчета

Издръжливост на живите коледни елхи

Как да удължим живота на жива елха?

 

Всеки иска да се наслаждава на гледката на красива жива елха възможно най-дълго. Можете да постигнете това с правилната грижа.

1

След като донесете елхата у дома, все още не я поставяйте в отопляемо помещение. Поставете я на по-хладно място, напр. в екстериора. След това можете да го прехвърлите на определеното място.

2

Отстранете мрежата и закрепете дървото в стойката с резервоара за вода. Най-добре ще бъде, ако отрежете приблизително 3 см от ствола на дървото, преди действително да поставите дървото в стойката. Благодарение на новия отрез дървото ще получава вода по-добре.

3

Изберете подходящо място, където ще стои дървото. Избягвайте поставянето близо до радиатори. Топлият и сух въздух бързо ще лиши дървото от красивите му иглички.

4

Редовно проверявайте нивото на водата и я добавяйте към резервоара за вода.

жена украсява коледно дърво

Представете си коледен уют и сладко безделие. Ако имате нужда да се отпуснете с релаксиращ филм, за вас сме приготвили списък с хубави коледни филми. Кои от тях ще гледате?

Жива елха в саксия

 

Копнеете ли за жива коледна елха? Не искате да се занимавате с годишното му закупуване и последващо рециклиране? Имате още една възможност – жива коледна елха в саксия.

Но не е нужно да харесвате височината му. Този вид дърво расте постепенно в саксия. Следователно ще са необходими няколко години, за да израсне до височината на класическо живо дърво.

Напротив, голямото му предимство е, че можете да го засадите в градината след празниците и да го използвате и за следващата година. Това елиминира разходите за рециклиране.

Можете да избирате от много популярни иглолистни дървета, като смърчове, борове или ели.

 

жива елха в сакция

 

Когато купувате, препоръчваме да разберете от продавача дали дървото е засадено в саксия от детството. Ако е така, той има по-добра коренова система и също така е по-устойчиво на температурни разлики.

Грижата за него е много подобна на грижата за живо. Постепенно го преместете от студена среда в топла, изберете му по-хладно място. Не забравяйте за редовното поливане (през ден).

 

коледно дърво с украса

 

Знаете ли вече какво дърво ще изберете? Окончателният избор оставяме на вас. Но също така ви съветваме да обърнете внимание на игличките, когато го купувате. Здравото дърво е зелено и лъскаво. Сега остава само да украсите вашето дръвче според вашите желания и да се насладите на красотата и коледната му атмосфера.