Как да спестим в домакинството?

21.10.2021 Мирена Домакинство Споделете

Нарастващите разходи за живот ни принуждават постоянно да пресмятаме разходите си и да мислим как бихме могли да спестим нещо допълнително всеки месец. Разходите за домакинството представляват голяма част от нашия семеен бюджет, ето защо си заслужава да започнете да спестявате.

Говори се, че ние българите заделяме настрана по-малко, отколкото жителите на други европейски страни. Но това може да се промени. Ние ще ви споделим няколко ефективни начини как да спестим пари например в домакинството.

 

Планирайте менюто си

 

Покупките на хранителни продукти заемат относително голяма част от бюджета ни всеки месец. Как да харчите по-малко от необходимото? Планирайте менютата си предварително и го следвайте при пазаруването. Също така, опитайте се да избягвате импулсивното и емоционално пазаруване. Често изхвърляме по-голямата част от храната, която сме купили, защото нямаме време да я консумираме. Планирането на менюто също ще ви помогне да избегнете ситуации, при които хладилникът е празен и трябва да използвате отново услугите за доставка на храна по домовете.

 

Далеч от старите уреди

 

Спестяването е ефективно, когато мислим в дългосрочен план. Ако и вие сте от тези, които се питат как да спестявам пари то трябва да знаете, че една от най-големите пречки в домакинството са старите уреди. Старият хладилник, фурна или пералня не са толкова икономични, колкото по-новите модели. Вярно е, че в началото подмяната на уредите е значителна инвестиция, но с течение на времето ще видите, че тя ще се отплати и новите уреди ще спестяват електричество и пари в домакинството. Кликнете върху Emag.bg и вижте дали можете да намерите по-подходяща алтернатива на стария си електроуред. Фокусирайте се особено върху продукти, които принадлежат към най-високия енергиен клас. Не е нужно да подменяте всички електроуреди веднага. Например пералнята, хладилникът и фризерът консумират най-много енергия. Имайте предвид обаче, че колкото по-голям е уредът, толкова по-малко спестявате. Голям хладилник от енергиен клас A ++ може да бъде по-малко икономичен от по-малък хладилник от клас A +.

 

Спестете от осветление

 

Както при електрическите уреди, сменете крушките с по-икономична алтернатива. Например енергоспестяващи крушки са приблизително 75% по-икономични от обикновените крушки. Посетете Vivre.bg и изберете от широка гама крушки. Имайте предвид обаче, че дори и подменените крушки няма да решат проблема със забравените светнати лампи. Оставете включено осветлението само в стаята, в която се намирате в момента, и не оставяйте светлините включени излишно в цялата къща или апартамент.

 

Сменете старите кранчета

 

Капещият кран или течащата тоалетна са кошмарите на всяко домакинство. Затова сменете всички стари батерии възможно най-скоро и започнете да ремонтирате и тоалетната. Въпреки че на пръв поглед не изглежда така, по този начин изразходвате допълнителни литри вода и увеличената консумация веднага се отразява в сметките ви за вода.

 

Помислете за избора на услуги, които използвате

 

Помислете дали наистина използвате всички услуги, за които активно плащате. Използвате ли активно целия тарифен план на телефона или само определени предимства. Ако отговорът ви е вторият вариант, друг пакет може да е по-подходящ за вас. Същото важи и за интернет услугите, телевизионните програми или мобилните приложения. Преминете през всичките си разходи и може да откриете, че плащате значителни суми на месец за услуги, които изобщо не използвате.

 

Лесни съвети как да спестите в домакинството

 

→ Не включвайте съдомиялната машина или пералнята, докато не се напълнят.

→ При готвене винаги използвайте капак.

 → Когато си тръгнете, намалете температурата на термостата.

→ Не отваряйте фурната излишно по време на печене.

→ Не включвайте сушилнята след всяко пране и изсушавайте прането от време навреме навън, на сушилник.

→ Не оставяйте вратата на хладилника отворена твърде дълго.

→ Не мийте съдовете на ръка, а използвайте съдомиялна машина.

→ Ако в момента не използвате електрически уреди, не ги оставяйте в режим на готовност, а ги изключете от контакта.