Съвети: Отказ от договор от разстояние

20.01.2022 Мирена Онлайн пазаруване Споделете

Ако сте пазарували онлайн и получените стоки не ви устройват, имате право да се откажете от така наречения договора от разстояние. А как можете да се откажете от договора за продажба от разстояние? Написахме за вас лесно ръководство, в което ще разберете какви са законовите правила и срокове, както и кога нямате право да се оттеглите.

Кога мога да се откажа от договор от разстояние?

 

Отказът от договор за продажба от разстояние може да се извърши едностранно. Това право не възниква автоматично, а само в случаите, предвидени в закона. Имате право да върнете стоката без да посочвате причина само ако сте закупили стоката чрез договор от разстояние или от договор извън търговския обект. Например, ако купувате стоки или услуги онлайн.

Имате право да се откажете от договора от разстояние без да посочвате причина в рамките на 14 дни. Този период започва да тече от деня, в който сте сключили договора, ако е договор за услуги, или от деня на получаване на стоката. Онлайн магазините предлагат и опция за отказ от поръчка, чиито условия са посочени в техните условия.

 

Как мога да се откажа от договора?

 

За да упражните правото си на отказ, можете да използвате стандартен формуляр за отказ или да заяви недвусмислено по друг начин решението си да се откаже от договора. Също така можете да използвате формуляр за отказ, който е предоставен от търговеца. Често можете да го намерите директно в пратката, като прикачен файл към имейла на фактурата или директно на уебсайта на продавача. Стандартен формуляр за упражняване право на отказ при онлайн покупки е достъпен на уеб сайта на КЗП. Важно е обаче да направите това в рамките на 14-дневен срок, считано от датата на получаване на стоката.

 

отказ от договор от разстояние

 

Връщане на стока без причина

 

Вие като потребител имате право да се откажете от договора от разстояние в срок от 14 дни, без да посочвате причина, без да дължите обезщетение или неустойка и без да заплащате каквито и да е разходи. Разбира се, има и изключения, посочени в закона. Например в случай, когато е сте избрали различен от стандартния най-евтин за търговеца начин за доставяне на поръчката, както при разходите за връщането на стоката обратно. Трябва да заплатите преките разходи за връщането на стоките с изключение на случаите, когато търговецът се е съгласил да ги заплати, или ако търговецът не ви е уведомил, че вие трябва да заплатите разходите за връщане на стоките. Ако се откажете от договора, продавачът трябва, в съответствие със закона, да върне всички плащания, получени от вас в рамките на 14 дни от връщането на стоката - не само самата покупна цена, но и доставка. При транспортните разходи това са разходите по най-евтиния от предлаганите начини за доставка.

 

Кога нямате право да се откажете от договора

 

Има случаи, посочени в закона, когато разпоредбите за правото на отказ на потребителя от договора от разстояние или от договора извън търговския обект не се прилагат. Например, когато стоките са изработени по поръчка, съобразени са с вашите  индивидуални изисквания. Или при доставка на стоки, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност, при доставка на запечатани стоки, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати.