Коледа 2022 с ниски разходи - как да спестим през празниците?

родители с дете пред коледна елха

Студено декемврийско време, украсени улици или слаб снеговалеж. Какво ни очаква и какво ще ни донесе Коледа 2022? И възможно ли е изобщо да се спести по време на предстоящите празници?

Коледа е време, когато често си позволяваме повече от обикновено. Това е времето на щедра доза почивка, изобилие от хапване, раздаване на подаръци един на друг и прекарване на време със семейството.

От друга страна, всичко това е свързано и с много разходи. И със сигурност не в днешно време, когато всичко поскъпва. Въпреки това много от нас няма да се откажат от удоволствията, свързани с Коледа.

Знаете ли, че можете да спестите от много перата в семейния бюджет?

две жени украсяват елха

 

Коледа 2022 - кога ще е тази година?

 

Според християнските правила и традиции ние се подготвяме за пристигането на Коледа в продължение на 4 седмици. Датирането на всички празници обаче е еднакво и в двата случая. В кои дни са празниците тази година?

 

__check

Бъдни вечер – 24 декември (събота)

__check

Коледа  – 25 декември (неделя)

__check

Рождество христово – 26 декември (понеделник)

__bulb
Жива елха - предимства, недостатъци и грижи

Мислите ли тази година за Коледа да се спрете на жива елха вместо на изкуствена? Ако да, трябва да знаете какъв тип дърво да изберете, за да ви издържи възможно най-дълго.

украсяване на адвентен венец

 

 

Бъдни вечер

 

Не забравяйте, че през тези празници повечето заведения и магазини са затворени и трябва да пазарувате предварително. Какво не трябва да липсва на вашата коледна трапеза? На Бъдни вечер задължително се приготвят постни ястия, като на трапезата те трябва да бъдат нечен брой – например 7, 9 или 11. Трябва да има изобилие. Питка, сарми, бобена салата, печен боб или яхния, пълнени чушки, разядки, лютеница, туршии, жито, ошав, тиквеник.

Богатият избор и вкусните гозби изкушават всеки от нас. Трябва да имате предвид, че постоянното преяждане не е здравословно. Така че яжте разумно. Все пак същността на Коледа се крие в нематериалните неща.

 

меденки

 

5 стъпки към евтино коледно пазаруване на хранителни стоки:

1

Подгответе списък за пазаруване – запишете какво точно ви трябва и не купувайте нищо допълнително.

 

2

Разгледайте отстъпки - наистина проверете дали е отстъпка или уловка на продавача.

 

3

Купувайте големи разфасовки – особено по време на празниците в магазините можем да намерим изгодни мулти-опаковки с храни. Преди да купите, сравнете цената им с това, което бихте платили за колкото се може повече стоки, закупени поотделно.

4

Направете една голяма покупка - като купувате често само няколко артикула, в крайна сметка ще харчите повече за хранителни стоки, отколкото бихте искали.

5

Не пазарувайте в няколко магазина - купувайте всичко необходимо в една верига. Разликите в цените на стоките често са незначителни и пътуването ще ви струва повече от няколко цента допълнително за стоките.

Остана ли ви от коледната вечеря? Не изхвърляйте остатъците, а ги замразете. Можете да ги ядете по всяко време на годината.

коледни свещи на маса


 

__fire
Най-вкусното тесто за меденки - домът ви ще ухае на Коледа

Най-хубавите празници в годината чукат на вратата. Време да приготвите вкусни коледни рецепти. Избрахте ли вече тесто за меденки по ваш вкус? Опитайте тази.

Украса

 

Как си представяте коледната украса тази година? Предпочитате семпли декорации в по-малки бройки или предпочитате богато количество декорации?

Можете също така да адаптирате вашата коледна украса към текущите тенденции:

 

Естествени нюанси и материали

 

Декорациите и орнаментите в естествен стил изглеждат естествено, изчистено и с вкус. Независимо къде ги поставите, те ще изглеждат така, сякаш просто им е мястото там.

Тази година ще имате ли жива елха? Самият той е страхотна естествена декорация. Украсете го с меденки, сушени портокали и ябълки. Заедно с приятния си аромат на борови иглички, те ще ви напомнят, че е Коледа след всеки дъх.

Можете също така да направите много уникални декорации у дома. За хартиените са ви необходими парчета хартия, ножица, канап и креативност. Или направете прости дървени орнаменти според нашата процедура.

свещи и ваза на маса

 

 

Ярки, метални цветове

 

За по-изразителна украса заложете на декорации в цвят метал и злато. Предимството им е, че дори и да не ги разположите много, те ще привлекат вниманието и ще придадат изтръпване на пространството.

Не е нужно просто да ги купите. Огледайте добре къщата и може да откриете скрити съкровища от вашите баба и дядо. Какво ще кажете да използвате метални свещници от баба? Дайте втори шанс на нещата, защото те ще изглеждат перфектно на вашата коледна маса.

коледна украса на маса

 

 

Традиционна коледна украса

 

Може би сте привърженик на класиката. В такъв случай правилният избор е декорация в типични коледни цветове – червено, златно и зелено.

Такива декорации няма да намерите само в магазина. Отидете на разходка сред природата и се възползвайте от това, което тя предлага. Съберете клонки от дървета и като добавите една панделка от тях ще направите красива коледна украса у дома. Или сложете в купа паднали шишарки и кестени. Добавете малко червени топки и ето го.

Не забравяйте и свещите, които допълват идеалната коледна идилия. Няма значение, че единият е по-малък, а другият е по-голям. Нито че някои вече бяха запалени. Разположете ги из стаята и осветете дома си с приятна атмосфера.

Огледай се около себе си. Със сигурност ще откриете, че имате достатъчно от всичко, за да създадете една наистина красива коледна украса.

коледен венец на маса

 

 

Подаръци и тяхното опаковане

 

Актуалната тенденция е минимализмът. Опитайте се да се вдъхновите от него, когато купувате подаръци. Вместо три големи, купете един със стойност. Съсредоточете се върху това, от което вашият любим човек наистина се нуждае и ще използва. Вярно е, че по-малкото е в пъти повече.

Освен това всяка година се оказвате с няколко пакета опаковъчна хартия или подаръчни торбички, разкъсани под коледната елха? Опитайте да опаковате подаръците си по различен начин тази година. Например, използвайте стара вестникарска хартия или картон.

Украсете опакования подарък с естествени материали, например като залепите шишарка, кестен или парче клон. Подаръците също ще изглеждат добре с колелце от сушен портокал или ябълка отгоре.

Вашият подарък получихте, опакован в кутия? Вече няма нужда да го опаковате. Добавете панделка и ги поставете под коледната елха.

опаковани подаръци

 

В заключение ви пожелаваме вашата Коледа 2022 да бъде точно такава, каквато си я представяте. Независимо дали се придържате към тенденциите, или залагате на традиционните декорации, преди всичко се насладете на времето заедно със семейството си.

Прекарайте Коледа в компанията на вашето семейство и близки. А какво по-приятно от това да споделите моменти заедно, докато гледате хубави коледни филми. Вижте нашия списък с предложения.