Красиви места в България

българска природа

Планирате почивка в чужбина тази година? Или ще си отдъхнете у дома? Е, каквото и да сте избрали, има безброй известни и неизследвани, живописни и интересни места в България, от които може да избирате. Туристически, архитектурни и природни забележителности, които може да посетите сами или с цялото семейство.

Ако искате да избягате от града, страната ни предлага много възможности за разходки и преходи. Планини, гори, водни басейни и други български природни съкровища могат лесно да се комбинират с посещението на други места и градове. Ние сме подбрали 5 красиви места, които си заслужават да бъдат разгледани.  

Белоградчишки скали

 

Ако ще сте в региона на Северозападна България, може да посетите Белоградчишките скали - впечатляващ природен феномен, който си заслужава да се види. Комплекс от скални образования с височина до 200 м., който се намира в близост до град Белоградчик. На дължина той се разпростира на 30 кв. Под влияние на ерозията и климатичните условия скалите са придобили различни причудливи форми, в които вашето въображение може да различи фигурни на хора, животни или пък птици. Някои от по-популярните скали носят имената Конника, Мадоната, Дервиша, Адам и Ева, Гъбите, Лъва, Монасите, Мечката, Замъка, Овчарчето.

Търсите настаняване някъде в България на най-добри цени? Разгледайте офертите на Booking.com и може да намерите нещо походящо за изгодни цени.

Скалните образования са се използвали като естествена защита срещи враговете в миналото, като част от скалите са станали част от Белоградчишката крепост, която е построена по време на Римската империя. Сега тя е исторически паметник на културата, който заедно със спиращите дъха скални образования приличат туристи от цялата страна.

Белоградчишките скали

 

Пещера Проходна

 

Проходна, или известна още като Очите на Бога, е една от най-популярните пещери у нас и е едно от тези места в България, които трябва да посетите. Намира се на 2 км от с. Карлуково, Ловешка област и е част от Карлуковския карстов район. Представлява пещерен скален коридор с дължина 262 м. Под влияние на ерозията в  централата му част са се образували две почти еднакви дупки наподобяващи форма на очи. През тях през деня прониква светлина, а когато вали, капки, сякаш пещерата „плаче“. Пещерата е леснодостъпна за туристи, които могат да се насладят на нейната красота през всички сезони от годината.

Пещера Проходна

 

Крушунските водопади

 

Докато все още сте в Ловешка област, не пропускайте да посетите Крошунските водопади. Серия от живописни водни каскади, които се намират 6 км от град Летница. Те са по протежение на река Пройновска, която извира от Крушунската пещера. Изградената туристическа пътека криволичи и постепенно ще ви отведе до най-големия водопад Пръскалото. Множество мостчета ще ви позволят да достигнете до различни места, където може да отдъхнете. Екопътеката е лесно достъпна и може да си направите разходка с цялото семейство. Това е идеално място да избягате от горещините в града сред прохладата на природата.

Крушунските водопади

 

Седемте рилски езера

 

Няма да ви изненадаме с включването на Седемте рилски езера в селекцията на красиви места в България. Природната забележителност е включена в стоте национални туристически обекта на България, а кристално чистата им вода и  възхитителните и живописни гледки привличат хиляди туристи. Седемте Рилски езера са с ледников произход и са разположени в Рила планина, стъпаловидно между 2095 и 2535 надморска височина. Езерата носят имената Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Най-често се предпочита пролетта и лятото за преход до езерата, когато температурите са по-приятни, а слънцето се отразява по повърхността на водата.

Седемте рилски езера

 

Стария град Пловдив

 

Градовете на България също крият красиви кътчета, където може да се разходите и да прекарате приятни моменти с любимите хора. Избрахме град Пловдив или по-точни Стария град Пловдив, заради невероятната му атмосфера, която съчетава история, архитектура и на Античността, Средновековието и Възраждането.

Стария Пловдив

Разположен е върху три от хълмовете на Пловдив – Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе, а малките му калдъръмени улички са изпълнени с магазинчета, музеи и галерии, руйни, църкви и паметници на културата. Запазените възрожденски къщи, част от които са превърнати в музеи и галерии, ви приветстват да ги разгледате. Трудно ще пропуснете Балабановата къща, Къща Недкович, Къща Клианти, Къщата на д-р Стоян Чомаков (Галерия "Златю Бояджиев"), Куюмджиевата къща (Етнографски музей) и Жълтото училище. Разгледайте и Античния театърконсервиран и реставриран, той е един от най-ценните археологични паметници на града. Днес той се оживява, като се превръща в сцена на концерти и на културни събития. Старинен Пловдив е идеално място да избягате от забързания град и да се потопите в тихо безвремие.