Електрически автомобили - предимства, недостатъци и митове

Зареждане на електрическа кола

Цените на горивата скачат до небето. Мислите ли вече за по-екологична алтернатива на автомобилите, като електрическите автомобили?

Но преди да си купите електрически автомобил, определено ще се ви бъде полезна малко основна информация. Ето защо ви предлагаме отговорите на най-често срещаните въпроси за електрическите автомобили. Ще научите техните предимства и недостатъци. Ще разкрием и най-често срещаните митове за електрическите автомобили.

В тази статия ви предлагаме отговори на най-често задаваните въпроси за електрическите автомобили. И кой знае, може би ще ви убедим, че това е инвестиция, която наистина си заслужава. Независимо дали по финансови, или екологични причини.

Планирате ли да зареждате автомобила си в уюта на дома си? В такъв случай там определено не трябва да липсва домашно зарядно устройство. Възползвайте се от специалните оферти на онлайн магазин Emag.bg на зарядни станции за електрически превозни средства.

Електрически коли срещу plug-in хибрид

 

Хибридните автомобили все още имат място в дискусията за електрическите автомобили. Каква е разликата между електромобили и хибриден модел автомобил?

Докато напълно електрическите превозни средства работят изключително на електричество, plug-in хибридите комбинират електричество и двигател с вътрешно горене. Електричеството се използва за задвижване на електродвигателя. Двигателят с вътрешно горене е отлична алтернатива в случай на нисък обхват или повишена мощност.

мъж зарежда електрическия си автомобил

 

Предимства на електрическите автомобили

 

Революцията на електрическите автомобили донесе много ползи за транспортната индустрия. Основните са, че не създават шумово замърсяване, не изгарят горива и не произвеждат вредни емисии. Напротив.

Те имат по-малко механични части, така че са по-ефективни и изискват по-малко поддръжка. Най-голямото им предимство обаче е, че получават енергия от електричество, което може да се генерира от възобновяеми източници.

 

Функционирането им е по-евтино

 

Този тип автомобили са удобни за всеки портфейл. Вярно е, че началните разходи за закупуване на нов или употребяван електрически автомобил са малко по-високи. Със сигурност обаче ще спестите от експлоатацията му. Но най-важното е, че спестявате гориво.

Можете да я зареждате безплатно не само вкъщи, това може да бъде бонус и за работодателите. За минимални цени можете да зареждате електрическата си кола на класически станции или други пункове. Зарядни станции може да намерите на някои обекти на Lidl, Billa и Кауфланд.

Постепенно се увеличава броят на станции за зареждане у нас. Можете да намерите карта на тези места в България на уебсайта www.vsichkotok.bg.

Можете също така да спестите доста пари за обслужване. Няма повече проверка на масло, свещи, окабеляване или преминаване на проверки за емисии. Просто нямате нищо лошо в електрическата кола.

Знаете ли, че електрическият автомобил обикновено спира чрез рекуперация, т.е. електрически двигател? Износването на спирачките е несравнимо по-бавно, отколкото при автомобил с двигател с вътрешно горене.

зареждаща станция за електрически автомобил

 

По-екологични от автомобилите с двигател с вътрешно горене

 

Може би най-спорният параметър на електрическите автомобили е техният екологичен аспект. Транспортът е един от най-важните замърсители на въздуха. Създава смога, от който "страдат" повечето световни мегаполиси. Ето защо до някои от тези места можете да стигнете само с електрическа кола. Автомобилите с класически двигател с вътрешно горене са строго забранени в центъра.

Докато електрическите автомобили не носят никакви вредни емисии в града. Колкото по-голям е делът на електрическите автомобили в града, толкова по-чист ще бъде въздухът.

Вярно е, че електричеството се произвежда основно от изкопаеми горива. Въпреки това, по отношение на производството, те произвеждат до 90% по-малко, отколкото при работа на автомобил с двигател с вътрешно горене. Освен това производството на електроенергия непрекъснато напредва. Всяка година нараства делът на т.нар чиста електроенергия от възобновяеми източници.

бяла електрическа кола

 

Безопасността е на първо място

 

Това, че електрическите автомобили не са безопасни, е може би най-големият мит. Електрическите автомобили, както и автомобилите с двигатели с вътрешно горене, също трябва да преминат тестове за безопасност. Иначе нямаше да излязат на улицата. Качеството им се доказва и от отличните резултати при тестове за безопасност.

В допълнение, липсата на съединител и ръчна скоростна кутия предлага по-широк набор от функции. Те не само са тихи и енергични, но са и изключително лесни за използване. Разбира се, има не само асистиращи системи, но и автоматично изключване на батерията в случай на авария.

Но какво да кажем за пешеходците? Безопасни ли са електрическите автомобили за тях, дори и да са изключително тихи? Те представляват повишен риск за пешеходците. Това е и причината европейското законодателство да настоява за насоки за електрически автомобили до 20-30 км/ч да издават специфичен звук. И особено при движение на заден ход.

паркирани електрически автомобили

 

Недостатъци на електрическите автомобили

 

Както всички нови иновации, електрическите автомобили имат не само предимства, но и няколко недостатъка. Повечето от тях са свързани с противоречия относно йонно-литиеви батерии, висок вложен капитал при закупуването им или продължително и трудоемко зареждане.

 

Скъпи са

 

Покупката на електрическа кола все още е сравнително скъпа за средностатистически българин. За много марки често плащате два пъти повече, отколкото когато купувате същия модел с двигател с вътрешно горене. За повече от 20 000 евро много купувачи предпочитат да купят "нормална кола", отколкото малка градска електрическа кола.

Въпреки това, високата цена може да ви върне оперативните разходи. Зависи от много фактори – колко често зареждате на бързи зарядни, кои батериите значително се износват, колко километра карате и т.н.

Въпреки че грижата за електрическа кола всъщност не изисква много, винаги има нужда от допълнително оборудване за вашия автомобил. Още по-добре е, ако има възможност да се намери на по-ниски цени. Ето защо вижте предложенията на онлайн магазин Flexzone.com.

Дълго и трудоемко зареждане

 

С електрически автомобил определено трябва да прецизирате личното си управление на времето. Въпреки че в днешно време зареждането е бързо и лесно, то се превръща в проблем за мнозина. Ще ви отнеме повече време, за да преминете по същия маршрут, защото все още трябва да презаредите колата си. Средностатистическият електрически автомобил обаче ще измине около 150-200 км по магистралата с едно зареждане.

жена зарежда електроавтомобил

Повечето собственици зареждат колите си у дома, за да удължат живота на батерията. С домашната стенна кутия можете да заредите колата до 80% капацитет за около 4 часа и 15 минути. Въпреки това можете значително да намалите това време с бързо зарядно устройство. Зареждането може да отнеме само невероятните 40 минути!

 

Те засилват изменението на климата

 

Електрическите автомобили не произвеждат никакви емисии във въздуха по време на работа. Най-големият им проблем са батериите. Нуждаем се от благородни метали, за да ги направим. Особено литий или кобалт. Въпреки че кобалтът почти не се използва за производството на електрически батерии, той все още е актуален проблем в случая с лития.

Някои от батериите могат да се рециклират. Повечето обаче се оказват заровени в огромни депа за опасни отпадъци. Това прави тяхното съхранение най-опасно без навлизане на опасни токсини в почвата.

електрическа кола в природата

Живот на електрическите автомобили

 

Електрическият автомобил, подобно на автомобилите с вътрешно горене, може да се износи. Съответно батерията му е изхабена. В момента батериите издържат приблизително 5-10 години или 160 000-200 000 километра. Но ако държите на пестеливостта, ще издържи 400 000 - 500 000 км. Въпреки това, ако батерията вече няма достатъчно мощност, тя може да бъде рециклирана. Използвайте го като резервно съхранение на енергия.

Шкода електрически автомобил

Електрическите автомобили вече не са новост. Всяка година те стават все по-популярна форма на придвижване. Няма съмнение, че те имат своите специфики. Карането им обаче може да бъде толкова практично и забавно, колкото с класически двигател с вътрешно горене. Но особено по-евтино.

Беше ли ви интересна тази статия? Искате да прочетете повече за това как са спестите от смяна на гуми, можете да намерите повече информация в нашия блог в категория Автомобил.